- İtikaf nedir ve nasıl yapılır? Bayanlar itikafı nasıl yaparlar?

Adsense kodları


İtikaf nedir ve nasıl yapılır? Bayanlar itikafı nasıl yaparlar?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Fri 20 February 2015, 08:02 pm GMT +0200
İtikaf nedir ve nasıl yapılır? Bayanlar itikafı nasıl yaparlar? İtikaf sadece ramazan ayında mı yapılır?

İtikaf, akıl, baliğ (ergen) olan veya temyiz kudretine sahip bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamındadır. Ramazanda olabileceği gibi ramazan dışında da itikaf caizdir. İtikaf, Kur’an ve Sünnetle sabittir. Kur’an’da Ramazan ayının gecelerinden söz edilirken; “…Camilerde itikafta iken de hanımlarınıza yaklaşmayın...” (Bakara, 2/187) buyrulur. Başka bir ayette itikaf ibadetinin daha önceki ümmetlerde de yapıldığına işaret edilir (Bakara, 2/125). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in özellikle Ramazan içinde ve Ramazanın son on gününde itikaf yaptığını bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır. Hz. Aişe (r.a.)’ın şöyle dediği nakledilmiştir: “Rasulüllah (s.a.s.) Ramazan’ın son on gününde itikaf yapardı. Bu durum vefatına kadar bu şekilde devam etti. Daha sonra Hz. Peygamber (s.a.s.)’in zevceleri itikafı sürdürmüşlerdir” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 67, 129; Buhari, İ’tikaf, 1-18; Ezan, 12, 135; Hayz 10; Müslim, İ’tikaf, 1-6; Ebu Davud, Ramazan, 3; Savm, 77). Hanefilere göre itikafta oruçlu olmak şarttır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 132) Şafiiler ise itikafta orucu şart görmez. (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut, ts. , I, 449, 453).

Ebu Hanife’ye göre içinde beş vakit namaz kılınan her mescidde itikafta bulunmak caizdir. Nafile olan itikafın en azı bir gündür. Ebu Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikaf için bir saati de yeterli bulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132).

Mescitteki itikaf erkeklere mahsustur. Kadınlar evlerinde mescit edindikleri bir yerde itikafta bulunabilir (Mevsıli, İhtiyar, İst. , ts. , I, 137).

İtikafa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabii ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132, 133).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

halim
Tue 30 June 2015, 02:56 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah hakıyla hakikatiyle dosdoğru bir şekilde ibadet edenlerden olur ve ibadetin zirvesi olan itikafıda bu mübarek ayda hakkıyla geçirenlerden oluruz.ALLAH razı olsun

Rüveyha
Tue 30 June 2015, 04:49 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..Âmin ecmain İnşaAllah.Rabbim hakkıyla Ramazanı şerif-i ihya etmeyi nasip eylesin.Rabbim razı olsun kardeşim.

Bilal2009
Tue 30 June 2015, 05:39 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllahi ve berakatüh,  İtikaf insanın nefsini yenmesin de bir vesiledir.  Camide bir gün geçirmek nefse zor gelebilir fakat kalbi uyandırır bu da asıl gaye değil midir.

neslihan
Wed 1 July 2015, 04:25 pm GMT +0200
Itikafa girmek isterim inşaallah bundan sonra mümkün olur ev durumu da...

melda 6D
Wed 1 July 2015, 05:44 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Bende itifakta bulunmak isterim. Cami gibi yerler insana huzur verir. İnşallah bizlerde bulunabilir iz