- İtikadı Küfrü Gerektiren Sözlerle Yemin

Adsense kodları


İtikadı Küfrü Gerektiren Sözlerle Yemin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 31 July 2012, 01:34 pm GMT +0200
İtikadı Küfrü Gerektiren Sözlerle Yemin: [830]

a) Hanefi ve Hanbelî Mezheplerine göre, itikadı küfrü gerek­tiren özel sözleri yemin olarak söylemek, istihsan yoluyla yemin sayılır ve keffaret gerekli olur:
(1) Hanefi Mezhebine göre, “şunu yaparsam, Allah'tan, Peygamberden,  Kur'ân'dan,  İslâm,  namaz,  oruçtan beriyimdir” denerek yemin edilir ve hânis olunursa, keffaret gerekir. Aynı şekilde, şunu yaparsam yahudiyim,   hıristiyanım...” deyince, şart yerine geldiğinde, yemin istikbale ait olursa, keffaret gere­kir.  Böyle bir durumda hâlif, bunun yemin olduğuna inanırsa mürted olmaz, fakat bununla mürted olduğuna inanırsa, -küfre rıza göstermiş olacağından- mürted olur.
“Orucum yahudilerindir” denir ve bununla kurbete niyet edilirse, yemin keffareti ödenir. Böyle bir söz,  geçmişe  aitse, gamûs yemini  olur;  Muhammed b. Mukatil er-Razî'ye göre, bu şekilde yemin eden kâfir olur, Ebu Yusuf, İbn Suca ve onların görüşünü sahih olarak nite­lendiren Kâsânî'ye göre kâfir olunmaz.
(2) Hanbelî Mezhebine göre, “şunu yaparsa yahudidir, hıristiyandır...”  gibi hallerde,  mahlûfun aleyh yapılırsa,  yemin keffareti ödenir; ancak, bazılarınca keffaret ödenmediği gibi hâ­lif tekfir de olunmaz, fakat haram işlenmiş olur, tevbe gerekir.
b) Şafiî ve Maliki Mezheplerine göre, bu gibi sözler, kıyas yo­luyla yemin olmadıkları için, keffaret ödenmez:
(1) Şafiî Mezhebine göre, bu sözler hükümsüzdür, ancak on­larla küfre rıza gösterilirse mükellef tekfir olunur, diğer durum­larda kelime-i tevhid ve tevbe gerekli olur.
(2) Malikî Mezhebine göre, bu çeşit sözler için kefaret ödenmez, ancak bunlarla yemin haramdır, yemin dışındaki ko­nular için -eğlence yoluyla da olsa- böyle bir söz söylenince- mür­ted olunur.



[830] Cezîrî, Fame, c, II, s. 77, 78, 78-79; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 332; Kâsânî, BS, c III, s. 8; Serahsî, age, c. VIII, s. 134.