- İsviçrede kilisede iftar verildi

Adsense kodları


İsviçrede kilisede iftar verildi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Wed 1 September 2010, 12:19 am GMT +0200


Camilere minare yapımının yasaklanmasıyla dünya gündemine gelen İsviçre'de unutulmaz bir iftar yaşandı. İsviçreliler ve pek çok milletten Müslüman kilisede verilen iftar yemeğinde biraraya geldi.

İsviçre'nin Sangt Gallen Cami ve Evangelist Kilisesi tarafından ortaklaşa organize edilen iftar yemeğinde, İsviçreliler ve pek çok milletten Müslüman bir araya geldi.Dua, Ezan ve Kilise ilahilerinin yer aldığı programda, Sangt Gallen Cami ve Evangelist Kilisesi çocuk koroları aynı sahnede ilahiler söyleyip, dua etti. Sema gösterisinin de yer aldığı programa çok sayıda İsviçrelinin yanında dini ve idari temsilciler de katıldı.Sangt Gallen Cami imamı Fatih Tekkoyunlu organizasyon amacını anlatırken, Türkiyeli Müslümanların 30 yılı aşkın bir süredir İsviçre'de yaşadıklarına dikkat çekerek, "Burada artık Türkiye'ye kesin dönüş yapmayı düşünmeyen bir nesil var. Artık sürekli birlikte yaşayacak insanlar birbirlerinin kültürlerini öğrenmeli diye düşünüyoruz. Bu iftarı da dini bir vecibeyi nasıl yerine getirdiğimizi göstermek ve birbirimizi daha iyi tanımak için kilisede düzenledik" dedi.

ENTEGRASYONDA EŞİTLİK

İsviçre'nin 26 kantonundan biri olan Sangt Gallen, sanayi bölgesi olması sebebiyle ülke içinde en fazla yabancının yaşadığı yerlerden biri. "Dinler Arası Diyalog", "Entegrasyon" çalışmalarının sürdüğü kantonda sıklıkla ortak programlar düzenleniyor. Sangt Gallen genelinde Entegrasyon Projelerini yürüten Maurizio Maggetti Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlarken, diyalogun karşılıklılık gerektirdiğine dikkat çekerek, ortak ve birbirine yaklaşmaya yönelik adımların atılması gerektiğini anlattı. Diyalog kurma veya entegrasyon konusunda iki tarafın da eşit olduğunu belirten Maurizio Maggetti, taraflara daha fazla çaba gösteriyor veya daha içe kapanık davranıyor şeklinde bakıldığında, birbirlerinden ayrılamayacağını söyledi.

YASAĞA KARŞI FARKLI TEPKİLER

İsviçre halkı, yapılan referandumda "Minare inşa etmek yasaklansın mı?" sorusuna yüzde 57 oranında "evet" demişti. Maurizio Maggetti, entegrasyon ve diyalog çalışmalarının yürütüldüğü bir ortamda çıkan bu yasağa karşı farklı tepkiler aldıklarını ifade etti. Bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının geri adım attıklarını ve yapılan tüm çalışmalara rağmen çıkan sonuca karşı kırgınlık gösterdiklerini anlatan Maurizio Maggetti, buna karşı bazı kuruluşların ise daha fazla çaba göstermek gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Kantonları için özel programlar geliştirdiklerini de anlatan Maurizio Maggetti, uluslararası herhangi bir kuruluşa bağlı olmadan yalnızca ülkeleri ve bölgeleri için programlara yürüttüklerini belirtti. İftara katılan Yamina Elmar Müslümanların içe kapanık yaşadığı görüşünde. Öğretmenlik yapan Elmar Müslüman öğrencilerinin ailelerinden İslam hakkında bilgi aldığını anlatıyor. "İftar programını Kilise'den öğrendik. Başka bir kültürü tanıyorum. Biz birlikte yaşıyoruz. Medyanın anlattığından başka her şey. Biz istersek kimse bizi bir birimize düşman edemez, birlikte yaşamaya devam edebiliriz. Ancak konuşarak, böyle ortamlarda tanışabiliriz" diyen Elmar, çocuklarıyla beraber katıldığını ve memnun olduğunu ifade etti. Program, Müslüman ve Hıristiyan çocukların, imam ve papaz eşliğinde söylediği ilahiler ve yapılan dualarla sona erdi.

Yeni Şafak