- İstiskâ Namazına Gitmeden Önce İmamın Yapması Müstehab Olan Şeyler

Adsense kodları


İstiskâ Namazına Gitmeden Önce İmamın Yapması Müstehab Olan Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Thu 28 January 2010, 01:18 pm GMT +0200

İstiskâ namazına gitmeden önce imamın yapması müstehab olan şeyleri şöylece sıralayabiliriz:

1. İmam, namaza çıkmadan önce halkın tevbe edip sadaka ver­mesini, zulümden uzak durmasını emreder. Ki bu hususda mezhebler görüş birliği etmişlerdir.

2. Halkın, kendi düşmanlarıyla barış yapmalarını emretmelidir. Üç mezheb, bu hususta görüş birliği etmişlerdir. Mâlikîlerse bunun müs­tehab olmayıp mendub olduğunu söylemişlerdir.

3. Üç gün önceden başlayarak peş peşe oruç tutmalarını emretmeli, dördüncü günün her hangi bir saatinde, yaya olarak istiskâ na­mazını kılmaya gitmelidirler. Hanefilerle Şâfiîler bu görüşte ittifak et­mişlerdir. Hanbelîlerle Mâlikîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Cemaatin dördüncü gün istiskâ namazına çıkmaları mendub değildir. İmamın tâyin edeceği günde beraberce çıkma­ları mendubtur.

Malikiler dediler ki: Namaza, dördüncü günün kuşluk vakti çık­mak mendubtur. Ancak evi uzak olanlar, imama kavuşacak şekilde bun­dan daha önce çıkarlar.

4. İmam ve cemaat hep birlikte eski elbiseler giymiş ve boynu bükük, zelîlâne bir şekilde namaza gitmelidirler. Hanbelîler dışındaki diğer mezhebler, bu hükümde görüş birliği etmişlerdir.

Hanbeliler dediler ki: Bayram namazında olduğu gibi, istiskâ namazına da süslü ve güzel elbiseleri giyerek çıkmak gerekir.

5. İmam, halkın beraberinde çocukları, yaşlı erkekerle kadınları ve hayvanları da getirmelerini, fazlaca feryâd ve figân etmelerini sağ­lamak için sütteki çocukların analarından uzak tutulmalarını emreder. Böyle yapmakla azîz ve celîl olan Allah’ın rahmetine daha fazla yakla­şılmış olur. Hanefîlerle Şâfiîler bu görüşte birleşmişlerdir. Mâlikîlerle Hanbelîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.


Malikiler dediler ki: Namaz kılması sahîh olan mümeyyiz ço­cukları istiskâ namazına götürmek mendubtur. Küçük çocukları ve hay­vanları götürmek ise mekruhtur.

Hanbeliler dediler ki: Mâlikîlerin de dedikleri gibi mümeyyiz çocukları istiskâ namazına götürmek sünnettir. Yaşlıları ve hayvanları gö­türmek ise mubahtır.[17]