- İstiskâ namazı

Adsense kodları


İstiskâ namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 24 November 2010, 11:17 am GMT +0200
10. İstiskâ [731] Namazı:
 

Yağmur yağmayıp kuraklığın olduğu zamanlarda, istîskâ na­mazı için namazgaha çıkılır, cemaat olarak iki rekât namaz kılınır. Çokça dua ve istiğfarda bulunulur.

Abdullah bin Zeyd radiyallahu anh anlatıyor; 'yağmur duası için [namazgaha] çıktığında Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sel-lem)'i gördüm, insanlara arkasını çevirip, kıbleye döndü ue dua etti. Sonra cüppesini ters çevirdi Sonra da bizi iki rekât namaz kıldırdı ue kıraati sesli yaptı.[732]

 
İstiskâ Namazının Sünnetleri:
 

1. İnsanların namazgaha İmamla birlikte toplu halde, eski elbiseler içerisinde mütevazı ve boyun büküp yalvarır halde çık­maları.

Ibni Abbâs radiyallahu anh anlatıyor; 'Rasulullah (sailallâhu aleyhi ve sellem) eski elbisesini giymiş, mütevazı ue boynu bükük bir vaziyette musallaya kadar geldi. Minbere çıktı fakat sizin hut­beniz gibi hutbe okumadı. Ancak dua, yakarış ue tekbire devam etti. Sonra bayramda kıldığı gibi iki rekât namaz kıldı.[733]

2. İmamın namazdan önce veya sonra minbere çıkarak hut­be okuması.

3. İmamın cüppesini ters giyip, kıbleye dönerek, ellerini İyice kaldırıp, ellerinin tersini semâya çevirerek, ayakta dua etmesi, insanların da ellerini kaldırması sünnettir. Daha önce zikredilen Abdullah bin Zeyd'in rivayet ettiği hadis İle Enes radiyallahu an-humâ'nın rivayet ettiği şu hadis bu konuya delildir. 'Rasulullah (sailallâhu aleyhi ue sellem) yağmur duası yaptı ue elinin tersiyle gökyüzüne işaret etti.[734]

imamın cüppesini ters çeuirmesinîn anlamı: Cüppenin sağ tarafı sol omuza, sol tarafı da sağ omuza konur. Bunun, cüppeyi içini dışına, dışını da içine çevirip giymek olduğu da söylenmiş­tir.

Böyle Yapmanın Hikmeti: Yaşanılan kuraklık halinin tersine dönmesi konusunda iyimser olmaktır.

Cüppeyi Ters Çeuİrmenin Zamanı: Hutbe okunduktan sonradır.

4. İmamın bayram namazı gibi, iki rekât namaz kıldırması ve kıraati açıktan yapması. -İbni Abbâs hadisinde belirtildiği gibi.

5.  İmamın Cuma namazında minberin üzerinde yağmur duası yapması veya Cuma günü dışında namaz kılmadan, na­mazgaha çıkmadan mescitte dua etmesi caizdir. Çünkü bunların tamamı Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) tarafından da yapılmıştır.


[731] İstİskâ, su istemek anlamındadır. (Çev.)

[732] Buhârî, 1025; Ebû Dâvûd, 11250.

[733] Ebû Dâvûd, 1165; vdğ. Albânî, el-İrua da 'hasen' olarak derecelendirmiş-tir.

[734] Müslim, 896; Ebû Dâvûd, 1171; Ahmed, 3/153.