- İstihaze olan kadının durumu

Adsense kodları


İstihaze olan kadının durumu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 14 October 2011, 03:07 pm GMT +0200
29. İstihaze[89] Olan Kadının Durumu


104. Resûlullah (s.a.v.)'m zevcesi Aişe (r.a.) anlattı: Ebû Hubeyş'in kızı Fâtıma:

«— Ya Resulallah (s.a.v.) Temizlenemiyorum (hayız kanım kesilmiyor), namazı bırakayım mı?» diye sordu. Resûlullah (s.a.v.) da:

«—O, damardan gelen normal kandır, hayız kanı değil­dir. Âdet başlayınca namazı bırak, hayız günlerin bitince kanını yıka, namazı kıl,» buyurdu.[90]

 

105. Resûl-i Ekrem'in zevcesi Ümmü Seleme anlattı: Resûlul­lah (s.a.v.)'m zamanında hayız kam kesilmeyen bir kadın vardı. Bunu onun adına Resûlullah (s.a.v.) dan sorunca:

«— Bu hastalığa yakalanmadan Önce ayda kaç gün ve kaç gece âdet görüyor idiyse, her ay o kadar namazı bıraksın. O kadar gün geçince gusletsin ve avret yerine bez (pa­muk vb.) koysun, sonra namazını kılsın,» buyurdu.[91]

 

106. Ebû Seleme nin kızı Zeynep anlattı: Abdurrahman b. Avf'in zevcesi Cahş kızı Zeynep istihaze olduğu (hastalık kanı gör­düğü) vakit gusleder» namazını kılardı.

 

107. Ebû Bekir b. Abdurrahman'ın azatlısı Sümey'den: b. Hakîm ve Zeyd b. Eşlem, Sümey'yi Saîd b. Müseyyeb'den istihaza olan kadının hükmünü sormak için gönderdiler. Sümey sorun­ca, Saîd:

«— Adet (aybaşı) günleri bitince gusleder, öbür âdet gününe kadar her namaz vakti için yeniden abdest alır.[92]Eğer kan fazlalaşırsa avret yerine bez koyar» diye cevap verdi.

 

108. Hişam babası Urve'den naklen rivayet eder: Müstehaza (hastalık kanı gören) yalnız bir defa gusleder. Sonra her namaz vakti için yeniden abdest alır.[93]îmam Malik der ki: Bize göre müstehaza namaz kılmaya baş­layınca kocası onunla münasebette bulunabilir. Lohusa da böyle­dir. Adet günlerinin en uzun süresini bitirdikten sonra —kan gör­se de— kocası ile münasebette bulunabilir. Bu durumda o kadın müstehaza hükmündedir.[94]

İmam Malik der ki: Müstehaza hakkında delilimiz, Hişam'ın babasından naklen rivayet ettiği hadistir. Bu hususta işittiklerim içerisinde en hoşuma gideni budur.



[89] istihaze herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kadından kan gelmesidir.

[90] Buhari hayd 6/8 müslim hayd 3/62.

[91] Ebu Davud, Taharet, 17107; Nesaî, Hayd ve'l-tsühada, 3/3. Ayrıca bk Şeybanî, 82.

Bu şekildeki kadınlar, her namaz vakti için bir abdest ahp kan aksa bil namaz kılarlar.

[92] Şeybanî, 83.

Mtistehaza olan (hastalık kanı gören) kadın sahib-i Özür sayıldığı içi  özür sahipleri gibi her namaz vakti için abdest alır.

[93] Şeybanî, 84.

[94] îmam Malik'e göre lohusahk günlerinin en fazlası altmış gündür. Hanefilere göre ise, kırk gündür.


 

ceren
Sat 8 July 2017, 06:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri bu konuda dikkatli ve bilgili kilsin insallah...

Sevgi.
Sat 8 July 2017, 07:57 pm GMT +0200
Paylaşım için Allah Razı olsun vesileniz ile bir çok konuda bilgi ediniyoruz.