- İsra

Adsense kodları


İsra

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
armi
Wed 24 February 2010, 03:42 pm GMT +0200

İSRÂ




Gece yürüyüşü, geceleyin yaya veya binekli olarak yapılan yürüyüş. Istılahta; Hz. Peygamber (s.a.s)´in gece Burak isimli bir binitle Mekke´den Kudüs´teki Beyt-i Makdis´e götürülmesi hadisesidir. Buradan Hz. Peygamber Mi´raca çıkmıştır.

İsrâ hadisesi Kur´an ile sabit olduğu için bu hadisenin inkârı mümkün değildir. Kur´an-ı Kerîm´de bu olay şöyle anlatılmıştır: "Kulu (Muhammed)´i geceleyin, Mescid-i Haram´dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ´ya ayetlerini göstermek için götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz ki O, Semî´dir, Basir´dir" (el-İsrâ, 17/1). Ayet-i Kerimenin ifadesine göre isrâ hadisesi ruhanî bir hadise değildir. Hz. Peygamber bedeni ile birlikte Beyt-i Makdis´e götürülmüştür. İsrâ´dan sonraki safhanın, yani mi´rac hadisesinin yalnızca ruhanî olduğunu bazı âlimler söylemişlerdir.

Ayet-i Kerimedeki "ayetlerini göstermek için" ifadesi "O (s.a.s)´i ayetlerimizden olarak gösterelim diye" şeklinde tefsir etmişlerdir. Bu takdirde İsrâ hadisesi Hz. Peygamber´e bazı ilahî ayetler göstermek için değil; O´nu bir ayet olarak semâ ehline ve kâinata göstermek için yapılmıştır.

Bazı tefsirciler isrâ ve mi´rac hadisesini fiziki örneklerle, aklın anlayışına yaklaştırmaya çalışmışlardır. Fakat doğrudan doğruya ilahî bir ayet olan İsrâ´nın aklîleştirilmesi mümkün değildir. Tabiî bir tasavvur emsâl ile tasavvur demektir. Halbuki benzeri görülmemiş bir olayı benzeri ile tasavvura kalkışmak tezat olur. O ancak müşahede ve haber ile bilinir (Hamdi Yazır, Hak Dini Kur´ân Dili, IV, 3150). İsrâ ve konunun İslâmî rivâyetlerdeki durumu ile ilgili geniş bilgi için bk. Mi´rac Maddesi. İsrâ hadisesinin, önemli bir diğer boyutu da, bu olaydan sonra Kudüs ve Mescidi Aksanın İslâm ümmetinin gözündeki öneminin daha da artmış olmasıdır.

Şâmil İA