sumeyye
Tue 11 September 2012, 04:11 pm GMT +0200
İşlemleri İmamdan Önce Yapmak: [219]
I. Rükün İşlemi İmamdan Önce Yapmak:
(a) Hanefî Mezhebine göre, rükün olan namaz işlemini -ister unutarak, ister kasıtlı- imamdan önce yapan kimse, bu rüknü onunla birlikte veya sonra iade etmeyip, namaz sonunda selâm verirse namazı bozulur. Fakat imamla birlikte veya ondan sonra hemen iade ederek selâm verirse namaz bozulmaz.
(b) Şafiî Mezhebine göre, muktedînin imamı özürsüz olarak iki fiilî rükün geçmesi halinde, namaz bozulur. Aynı şekilde, özürsüz olarak iki fiilî rükün geri kalmakla da, namaz bozulur.
(c) Malikî ve Hanbelî Mezheplerine göre, imamı kasıtlı olarak bir rükün, meselâ rükû ederek ondan önce kalkıp, geçen muktedînin namazı bozulur. Unutarak imamı geçme halinde, hemen onun yaptığı işleme dönülür, namaz bozulmaz.
İftitah tekbirini imamdan sonra almak, -birlikte almak yeterliyse de- Malik ve eş-Şafiî’ye göre müstahsendir (iyidir); Ebu Hanife’ye göre tekbir birlikte alınır, fakat imamdan önce alınmaz. [220]
Hanbelî Mezhebine göre, muktedînin kasıtlı olarak imamdan önce selâm vermesiyle namaz bozulur. Unutarak ondan önce selâm verme halinde imamın selâmından sonra yeniden selâm verilmezse namaz fasid olur. [221]
[219] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 120; Cezîrî Fame, c. I, s. 308.
[220] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 120.
[221] Cezîrî, Fame, c. I, s. 294.