- İslamofobik ırkçılar Avrupa'nın her yerinde

Adsense kodları


İslamofobik ırkçılar Avrupa'nın her yerinde

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 27 July 2011, 08:10 pm GMT +0200
İslamofobik ırkçılar Avrupa'nın her yerinde

Norveç'i kana bulayan Breivik'in İslam düşmanı bir ırkçı çıkması dikkatleri Avrupa aşırı sağına çevirdi. İslamofobik partiler artık Avrupa'nın sadece birkaç ülkesine münhasır değil, bütün kıtaya yayılmış durumda. Bazı AB üyelerinde ırkçı partiler koalisyon ortağı, bazılarında ise hükümeti dışarıdan destekliyor.

Oslo katliamcısı Anders Behring Breivik'in İslamofobik bir ırkçı çıkması Avrupa'da her geçen gün kuvvetlenen ırkçı partileri harekete geçirdi. İslam düşmanı/ırkçı partiler art arda yaptıkları açıklamalarda Breivik ile aralarına mesafe koymak için birbirleriyle yarıştılar. Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatürler, İsviçre'de referandumla minarelerin yasaklanması, Fransa'nın peçeyi yasaklayıp milli kimlik üzerine tartışma açması son yıllarda Avrupa'nın hızla sağa kaydığını gösteriyor. Avrupa'nın merkezi sağa kayarken, aşırı sağcı partiler de İslamofobi'yi temel ideolojilerinden biri olarak benimsedi.

Uzmanlar ırkçı partilerin açıklamalarına rağmen İslamofobik ırkçı parti söylemlerinin Norveç türü katliamlar için uygun siyasi iklim oluşturulmasına katkıda bulunduğunda birleşiyor. İslamofobik partiler artık Avrupa'nın sadece bir ya da birkaç ülkesine münhasır değil, neredeyse bütün Avrupa'ya yayılmış durumda. Bazı AB üyelerinde ırkçı partiler koalisyon ortağı, bazılarında ise hükümeti dışarıdan destekliyor. İşte Avrupa'nın ırkçı partiler haritası:

Hollanda: Avrupa'nın belki de en İslamofobik ırkçı partisi Hürriyet Partisi'nin ülkesi. Lideri Geert Wilders da muhtemelen Avrupa'nın en İslamofobik siyasetçisi. 2010 seçimlerinde Wilders'ın partisi 120 sandalyeli Meclis'te 24 koltuk kazanarak, kilit parti konumuna yükseldi. Wilders'ın partisi şu anki Liberal-Hıristiyan Demokrat koalisyonu dışarıdan destekliyor.

Belçika: Sadece 30 burkalı Müslüman kadın için yasak çıkartan Belçika'nın Flaman Menfaati (VB) isimli partisi yıllardır ülkedeki etkinliğini sürdürüyor. 13 Haziran 2010'da yapılan son federal seçimlerde 13 (toplam 150) sandalye kazanan VB son zamanlarda cami inşaatlarına karşı tertip ettiği mitinglerle gündeme geldi.

Almanya: "Çokkültürlülük tamamen başarısız oldu" diyerek tartışmayı tetikleyen Angela Merkel'in başbakanlığını yaptığı ve Hitler'in anavatanı Almanya'da Milliyetçi Alman Partisi (NPD) ve Alman Halk Birliği Partisi (DVU) ırkçı söylemlere sahip. % 5'lik ülke barajını aşamadıkları için Federal Meclis'e giremeyen bu partiler, iki eyalet meclisinde temsil ediliyor.

Danimarka: "İslam'ın girdiği yerde hoşgörü olmaz", "İslam Avrupa'nın yeni vebası" sözlerinin sahibi Pia Kjaersgaard ırkçı parti Danimarka Halk Partisi'nin (DHP) liderliğini yapıyor. 179 koltuklu mecliste 25 sandalyesi olan DHP hükümeti dışarıdan destekliyor.

İsveç: 2010'da yapılan seçimlerde Meclis'e İsveç tarihinde ilk defa İslamofobik ırkçı parti İsveç Demokratları 349 üyeli 20 milletvekili soktu.

Avusturya: Avrupa'nın en "meşhur" ırkçı partilerinden Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) seçimlerde "Viyana İstanbul olmayacak", "Müezzin yerine çan" gibi sloganlar kullanıyor. 2010'da Viyana'da yapılan seçimlerde FPÖ yüzde 25,8 oy alarak Sosyalistlerin mutlak çoğunluğunu bitirdi.

Fransa: Burka kullanan 2000 kadın için kanun çıkararak yasak koyan Fransa'da Marie Le Pen'in Milli Cephesi son yoklamalarda sürekli artış gösteriyor. Müslümanların cuma namazlarında cami dışarılarına taşmasını "Nazi işgaline" benzeten Le Pen'in önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok başarılı olacağı yorumları yapılıyor.

İngiltere: Britanya Milli Partisi, İngiliz seçimlerinde başarılı olamamasına rağmen tarihinde ilk defa Avrupa Parlamentosu'na iki üyesini gönderdi. Oslo katilinin aşırı İslamofobik İngiltere Müdafaa Ligi ile irtibat halinde olduğu ortaya çıktı.

İtalya: Kuzey Ligi partisi son yıllarda artan oranda İslamofobik mesajlar veriyor. Şubat ayında Milan'a yakın küçük bir kasaba olan Sesto San Giovanni, Kuzey Lig'li Belediye Meclis azasının teklifi üzerine burkayı yasaklamıştı. 630 milletvekili olan İtalyan Meclisi'nde 59 üyesi olan Kuzey Ligi, şu anki Berlusconi hükümetinin bir parçası.

Bulgaristan: Irkçı ve İslamofobik ATAKA Partisi, ülkedeki Türk azınlığın haklarının kısıtlanması için mücadele ediyor. 5 Temmuz 2009'da yapılan son seçimlerde 240 koltuktan 21'ini kazandı. Mayıs ayında ATAKA Partisi mensuplarının Sofya'da cuma namazı kılan Müslümanlara saldırması üzerine olaylar çıktı.

Norveç: Ülkenin en büyük ikinci siyasi oluşumu İlerici Parti (PP), aşırı sağcı olarak nitelendiriliyor. Mecliste 41 (toplam 169) koltuğa sahip PP, özellikle Müslüman göçünün engellenmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Okullarda başörtüsünün yasaklanmasını ve başörtülü öğrencilerin velilerinin sınır dışı edilmesini talep eden PP, 2004-2006 yılları arasında üyeleri olan Anders Bering Breivik ile bir irtibatlarının kalmadığını savunuyor.

zaman