- İslâmın Avrupa Kültürüne Genel Etkisi

Adsense kodları


İslâmın Avrupa Kültürüne Genel Etkisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 7 August 2012, 11:34 am GMT +0200
İslâm'ın Avrupa Kültürüne Genel Etkisi

Giriş
 
Avrupa'daki Rönesansm başlıca öncülerinden birinin Hz. Muhammed'in öğretisi olduğu şüphe götürmez bir hakikattir. İspanya'daki Araplar, Avrupalılar arasında yerleşen yeni öğrenme ve ilim ruhunun temel kaynağı ol­muşturlar. Arap ilim tohumlarının ilk yeşer­meye başladığı yerin, Latin Avrupa'daki Lorraîne okullarında yeşertildiği de şüphe götür­meyen bir gerçektir. Bilgi Avrupa'ya, Oxford ve Cambridge gibi İngiliz üniversitelerine bu­radan yayılmıştır. Fransız ve Alman üniversi­teleri de İspanya ve Bağdat'taki medreseler model alınarak tesis edilmektedir.

Arap nüfuzu çok yaygındı ve Avrupa kültür hayatının her cephesini etkilemişti. Dinî, sos­yal, siyasî ve iktisadî kavram ve kurumlar bu dönemde muazzam değişiklikler yaşadılar. Toplumsal davranışlar, hürriyet ve adalet kavramları bizatihi esaslı değişime uğradı. Ferdî hürriyet fikri himaye görürken, emeğe kutsî bir değer izafe edildi.

İslâm ilminin ışıltısı coğrafya, astronomi, ast­roloji, fizik, kimya, matematik, optik, tarih, tıp, fen ve pek çok diğer ilim dallarında parla­dı ve modern Avrupa'nın bilimi üzerinde ka­lıcı izini bıraktı.