- İslâmi Kavmiyetin Teşekkülü Ne Şekilde Olur?

Adsense kodları


İslâmi Kavmiyetin Teşekkülü Ne Şekilde Olur?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 30 September 2010, 07:21 am GMT +0200
İslâmi Kavmiyetin Teşekkülü Ne Şekilde Olur?


Bu cemaatin kuruluşu ve bir araya gelmesindeki esas, rabıta, kan, ırk, ülke, memleket, toprak, dil ve renk gibi şeyler değildir. Bu cemaat arasında Hazret-i Selmân-i Farisî (R.A.) vardı. Hazret-i Selman İranlıydı. Fakat ne zaman onun hangi ırktan olduğu sorulduysa, "Selman ibni İslâm": İslâmın oğlu Selman diye cevap alındı. Haz­ret-i Ali Radiyallahu Teâlâ anhü, Selman hakkında şöyle buyurmuştur:

"Selmanü minnâ ehli'l - beyti:

Selman bizim ehli beyttendir."

Yine bu arada zikredilmesi gereken iki mühim sahabi vardır. Bunlar Bâzan ibni Sâsân ile onun oğlu Şehr ibni Bâzân'dır. Bu iki zatın nesepleri de İran hükümdarı Behram Gûr'a ulaşır. Hazret-i Resûl-ü Ekrem, Bâzân'ı

Yemen'e oğlunu da Sana'ya vali tayin etmişlerdi. Ve bu misallere eş olarak, bu ulvî cemaatın arasında Hazret-i Bilâl-i Habeşî de vardı. Bu büyük sahabi hakkında Haz­ret-i Ömer Radıyallahü teâlâ anh şu kıymetli sözleri söy­lemişlerdi:

"Bilalün Seyyidinâ ve mevlâ seyyidinâ:

Bilâl bizim efendimizin kölesidir, fakat birim de efen­dimizdir."

Bu örneklere ilâveten Hazret-i Suheyb-i Rûmî Radı­yallahü teâlâ anh vardı. Bu zata Hazret-i Ömer Radıyal lahü Teâlâ anh, namazda kendi yerine imamet ettirmiştir. Hele Ebu Huzeyfe Radıyallahü Teâlâ anh'ın kölesi Hazret-i Salim Radıyallahü Teâlâ anh için Hazret-i Ömer kendisivefat edeceği sırada şöyle demişti:

"Salim bugün hayatta olsaydı hemen hilafeti eline teslim ederdik ve müslümanların işlerini ona verirdik."

Zeyd ibni Harise Radıyallahü Teâlâ anh da azadlı bir köle idi. İşte bu zat öyle bir zattır ki, Fahri Kâinat Hazret-i Risaletpenahi (S.A.V.). kendi halasının kızı ümmül - mü­minin Hazret-i Zeyneb-i ona vermişti. Bu zatın oğlu Haz­ret-i Üsâme ibni Zeyd'i Resûl-ü Ekrem (S.A.V.) İslâm ordularına kumandan tâyin etmişti. Hem de Hazreti Ebu Bekir Sıddık, Hazret-i Ömer - ül- Faruk, Haz-ret-i Ebu Ubeyde ibni Cerrah Radıyallahü Taalâ anhüm, gibi zeva­tın ve bir hayli ileri gelensahabîlerin katıldıkları muhare­bede kumandanlık etmiştir. Üsâme hakkında Hazret-i Ömer kendi oğlu Hazret-i Abdullah ibni Ömer Radıyallahü anha şöyle buyurmuştur:

"Ey Abdullah, Üsamenin babası senin babandan daha efdâl, Üsâme'nin kendisi de senin kendinden daha efaldir."