- İslamda yardımlaşma

Adsense kodları


İslamda yardımlaşma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 25 November 2010, 04:13 pm GMT +0200
İslamda Yardımlaşma


Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi
a)Yardımlaşmanın Önemi:
Genellikle ifâde edildiği gibi İslâmiyet bir yardımlaşma dinidir. İslâmiyetten önce de sonra da hiç bir din ve fikir sistemi onun kadar bu konuya eğilmemiş yardım anlayışını ve bu anlayışın uygulanışını bu kadar geniş boyutlara ulaştıramamıştır.

Kur’an-ı Kerim’den öğrendiğimiz bu gerçeği, hayatımızın her anında görüyoruz. Geçmişte olduğu gibi, şimdi de hayatı paylaşan insanlar, aynı düzeyde değillerdir, örneğin zayıfı, güçlüsü, fakiri, zengini,erkeği, kadını gibi. Böyle insan toplulukları beraber doğup, beraber ölürler. Bu beraberlik “hayat”ın kaynağını oluşturuyor.

Ancak bu farklı insanlar, yaşadıkları süre içinde birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Zenginler bile fakirlere ihtiyaç duyar. Hiç bir zengin benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez. O insan servetini çalıştırdığı insanların gücü ile kazanır. Zira kimi çalıştırıyorsa ona muhtaç demektir.

İnsanların birbirlerine muhtaç olmaları, aralarındaki yardımlaşmaları zorunluluğunu ortaya çıkarır.Yardımlaşma toplum halinde yaşamanın sonucudur.

Cenâb-ı Hakk: “İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın.” buyuruyor. Zekat vermenin, güzel söz söylemenin, ve daha pek çok şeyin, iyi olarak kabul edersek, yardımlaşmanın sınırını sonsuz olduğunu anlarız.
Yardımlaşmanın konusunun içinde, maldan sevgiye kadar herşey verilebilir. Verme işi bazan zekat fitre gibi mecburi olduğu halde, bazan tamamen isteğe bağlıdır. Bu vermenin sınırı yoktur.Bu yardımın dışında, müslümanlar birbirlerine sevgi ile bağlanmak zorundadırlar.

b) Yardımın İnsanların ve Toplumların Yaşamlarındaki yaptığı değişiklikler:

1- Yardımla yoksullar korunmuş olur. Onlara yapılan maddi yardımlar, onların hırsızlık gibi kötü yollara sürüklenmesini engeller.
2- Yardım yapanla yapılan arasında sevgi ve ülfet doğar.yardımla topluma kazandırılan insanlar kin, hased, düşmanlık gibi kötü huylardan kurtulur, kimsenin malında gözü olmaz.
3- Hz. Muhammed, müslümanlara yardım edilenin değil, yardım eden kişi olmalarını bildirmiştir.Sıkıntı zamanında müslümanlardan yardım, anlayış ve sevgi görenler, sıkıntılarını atlatınca, alan değil veren kişiler olmaya çalışacaktır.

4- Zekât, sadaka ve diğer maddî yardımlar, müslümanların güçlü olmalarında, birlik ve beraberlik içinde bulunmalarında en büyük etkendir. Yardımlaşma, zenginle fakir, tokla aç arasındaki uçurumu kapatır ve sevgi, saygı bağı kurar.

5-Yardımlaşmanın yaygın olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur. Fakirlik ve bununla gelen dilencilik ortadan kalkar.

c)Yardımlaşma Çeşitleri:

1-Maddî Yardım:

Yerde ve gökte ne varsa hepsi Allah’ındır.Fakat, Cenâb-ı Hakk, yerde ve gökte bulunan bütün varlıklar, yüce katından bir lütuf ve bağışlama olarak, insanların hizmetine vermiştir. Varlığın sahibi olan Allah Teâla, bunu, kullarından dilediğine verip dilediğinden alacağını açıklamıştır.Ancak kendilerine mal ve mülk verdiği kişilere, malları ile ilgili bazı sorumluluklar yüklemiş ve görevler vermiştir. Bu sorumluluk ve görevler, Allah’ın bir emaneti olan mallardan bir kısmının başkalarına verilmesidir. Cenâb-ı Hakk, iman ve namazdan sonra, malın başkalarına verilmesini emretmiştir. Buna “infak etmek” denir. İnfakın üç çeşit kısmı vardır(Farz, vacip ve mendup). Farz olan zekât, vacip olan fitredir.

Dünyada kalacak olan malımızın, Allah’ın emrine göre kullanılması ve harcanması önemli bir iştir. Bu harcama, âhirete uzanan geçide sağlam bir köprü kurmamızı sağlar.
Hayır ve iyilik, mal, el ve dille yapılır. Yapılacak bütün iyiliklere “sadaka” denir.
Mal ile yapılacak iyilik ve yardımın başında zekât gelir. Zekât, insanların ihtiyaçlarından fazla olan mallardan başkalarına vermeleridir ve mecbûri bir yardım şeklidir.Bunun dışında, sadaka ile başkalarına yardım etmemiz gerekir.
İnsan yakınlık derecesine göre başkalarına yardım etmelidir (Çocuğu annesi-babası, kardeşi, yakın akrabaları, yakın ve uzak komşuları, içinde yaşadığı toplumun diğer bireyleri). Ancak maddî olarak yardım edilecek kişilerin gerçekten yoksul olmaları gerekir.
Fakat insan gönül zenginliğinin yerine, elinde olanın daha fazlazını ister, gözünü hırs bürür. Bunun yerine Allah’ın bize nimet olarak verdiği malların hayır yolunda, bize emrettiği şekilde harcanması olumlu bir davranıştır.Yalnız insan istediği malı değil, mallarından sevdiklerini yoksullara vermek zorundadır, böylece Allah’ın rızasını kazanır.

Mal ile yapılacak yardımlardan biri de “karz-ı hasen”dir.Bu yardım, faiz veya benzeri menfaat beklemeden ödünç para verilerek yapılır.
Herkesin yararlanabileceği çeşme, köprü, cami, hastane, okul, yol gibi kurumlar yaptırmak da mal ile yapılan yardımlar arasındadır.Bu tür hayır eserlerine sadaka-i câriye denir ve bu kişiler öldükten sonra da, o yerler hala işliyorsa sevabı çok olur.
Sosyal ve ekonomik bakımdan malla yapılacak en önemli yardımlardan biri de zenginlerin mallarını yatırıma aktarmalarıdır ve çalışmak isteyenlere iş ve geçim imkanı hazırlamalarıdır.

1-Mânevî Yardım:
Allah’ın ve Resûlünün bizden yapılmasını istediği, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Kötülükten sakınmak, başkalarına kötülük yapmamak da iyiliktir. Bu tür iyilikler de “sadaka”dır.İyilikte yardımlaşmak kadar kötülükten alıkoymaya çalışmak da müslümanların dinî-ahlâkî görevleri arasındadır. Kötülük gören kişi, kötülük ister küçük ister büyük olsun, ona engel olmalıdır. Eğer bu görev yapılırsa, kötülük azalır, toplum huzur bulur.

d)Yardım Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

1- Yardım Allah rızası için yapılır. Allah rızası gözetilmeden yapılan iyilikte riyâ ve gösteriş, yada çıkar düşüncesi vardır

2- Yardım yapılacağı sırada gerçekten yoksul olan kişiler aranmalıdır. Ancak hayâ sahibi yoksullar, yoksulluklarını belli etmez. Yardım yapacakların, bunlar gibilerini bulup, haysiyetlerini bozmadan yardım etmelidirler.
3- Kötü, işe yaramaz mallar yardım olarak başkalarına verilmez.

4- Yapılan yardım hiç bir zaman başa kakılmamalıdır, aksi takdirde yapılan yardımın sevabı olmaz.

5- Yoksulun halinden anlamalı ve ona iyi davranmalıdır.

6- Hiç bir yardım küçük görülmemelidir.
7- İyilik ve yardımda bulunacak kişi bunu zamanında yapmalıdır. Zamanında yapılmayan yardım, ihtiyacı karşılamaktan uzaklaşır.

8- Yardım yapılırken gizliliğe önem verilmelidir. Ancak zekat gibi farz olan ibadetlerde açıklık esastır.

e)Başkalarından Yardım Bekleyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

1- İhtiyaçtan fazlası istenmemelidir.
2- Yapılan yardımı azımsamadan kabul etmek gerekir.
3- Yardım kerîm olandan istenir, yardım etmek istemeyenden veya imkanı olmayandan yardım istenmez.
4- İyilik ve yardım yapana nankörlük değil, teşekkür etmeliyiz.

ALINTI

yagmur_7-c
Tue 11 November 2014, 08:21 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Dinimizde yardımlaşma ve paylaşma çok önemlidir..İlk amacamız'1- Yardım Allah rızası için yapılır. Allah rızası gözetilmeden yapılan iyilikte riyâ ve gösteriş, yada çıkar düşüncesi vardır'..
Dinimizde iyilik ve paylaşımda bulunmak çok güzeldir ve sevap kazandırılır...Gösteriş için iyilik yapılmaz...Mevlam razı olsun..Rabbim dinimizde güzellik yapan kişilerden etsin..

8c nazlı
Tue 11 November 2014, 08:32 pm GMT +0200
Birbirleriyle her insan yardımlaşa bilir.Bunun için herkez ihtiyacı olan insanlara yardım etmelidir.

Derya 7/B
Wed 12 November 2014, 08:18 pm GMT +0200
Dinimizde yardımlaşma ve paylaşma çok önemlidir,içten isteyerek yardım etmemız gerekir,ödevim için yardımcı oldu teşekkürler.

saniye
Wed 12 November 2014, 08:41 pm GMT +0200
Rabbim veren elden eylesin bizleri. Hem maddi hem de manevi anlamda. Rabbim razi olsun paylaşım için.

ercan7-d
Mon 17 November 2014, 06:56 pm GMT +0200
ALLAH razı olsun ödevimi yaptım.

ceren
Mon 17 November 2014, 07:13 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizleri İslam yolun da ,Allah için yardım eden kulların dan eylesin bizleri inşallah....

ykpcn
Mon 17 November 2014, 07:27 pm GMT +0200
Dinde yardimlasma çok önemlidir.Her mü'min,fark gözetmeksizin darda kalan kardesine yardim etmelidir.

elifbenal7a
Mon 1 December 2014, 01:28 pm GMT +0200
Teşekkürler ödevime çok yardımcı oldu :)

Liyla
Mon 1 December 2014, 05:59 pm GMT +0200
Yardımlaşma konusuyla ilgili daha faza bilgi öğrendim .
 



 Teşekkürler ödevime yardımcı oldu bu makale.

Rüveyha
Mon 1 December 2014, 07:17 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve rahmetulla..Rabbim maddi manevi kardeşine iyilikte , yardımlaşmada bulunanlardan eylesin inşaAllah..Rabbim razı olsun kardeşim.

Burcu7
Mon 1 December 2014, 07:43 pm GMT +0200
paylaşım için teşekkürler ödevime yardımcı oldunuz.

esmanur7/a
Tue 2 December 2014, 03:52 pm GMT +0200
YAPAN KİŞİDEN ALLLAH RAZI OLSUN ODEVİMİ YAPABİLDİM :)

esmanur7/a
Tue 2 December 2014, 03:55 pm GMT +0200
yardımlaşma hakkında daha fazla bilgileresahip oldum ;)

metin7/c
Tue 2 December 2014, 07:05 pm GMT +0200
Dinimizde yardımlaşma ve paylaşma çok önemlidir,içten isteyerek yardım etmemız gerekir,ödevim için yardımcı oldu teşekkürler.

muhammet7/c
Wed 3 December 2014, 02:52 pm GMT +0200
Makaleme çok yardımcı oldu emeği geçen herkesten Allah razı olsun

muhammet7/c
Wed 3 December 2014, 02:59 pm GMT +0200
Allah razı olsun hem makaleme yardımcı oldu hem de bişeyler öğrenmeme

tarık acar
Wed 3 December 2014, 05:41 pm GMT +0200
konuda da anlatıldığı gibi İslamiyet bir yardımlaşma ve dayanışma dinidir.

Tuğçe 7/D
Wed 3 December 2014, 06:27 pm GMT +0200
 Yardımlaşma, insanlar arasında sevgi bağını güçlendirir. Dinimizde de sadaka ve zekat gibi yardımlaşmanın sağlanmasını kolaylaştıran etkenler var. İnsanlar birbirlerine paylaşarak barış, refah ve huzurlu bir toplum oluşturabilirler.

7/C
Tue 9 December 2014, 09:41 pm GMT +0200
Rabbim sizlerden razı olsun...
İnşallah herkes birbirleri ile kardeş gibi olurlar.Rabbim herkese nasip eyler İnşallah...

gulbaharaktay
Wed 17 December 2014, 07:52 pm GMT +0200
dinimizde yardımlaşma çok önemlidir bu yüzden ALLAH hiç kimseyi eşit yaratmamıştır.eğer herkesi eşit yaratsaydı toplumda yardımlaşma söz konusu olamazdı.birini akıllı birini zengin birini fakir birini işinde başarılı yarattı.insanlar birbirlerinden farklı olsun ki insanlar arasında dayanışma yardımlaşma olsun

ceren
Wed 17 December 2014, 09:53 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Rabbim bizlere birbirine yardım eden,birbirimize duyarlı olmayı nasip etsin inşallah...

Liyla
Thu 18 December 2014, 06:48 pm GMT +0200
Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz” (Buhârî, Îmân 7; Müslim, Îmân 71–72)


       Allah'ın Kuran'ı Kerim de bizlere söylediği gibi kendimiz için istemediğimiz şeyi başkası için istememeliyiz. Eğer birisine yardım yapacaksak  vereceğimiz şeyin kötü ve kullanılamayacak halde olmaması  gerekir.
 Çünkü yardım yaparken karşımızdaki kişiyle empati kurmalı ve onu incitecek söz veya davranışlardan kaçınmalıyız.
Eğer yardımı Allah ın Kur an ı Kerim de bizlere emrettiği gibi ve Peygamberimizin hadislerin örnek alarak yaparsak o zaman toplumda dayanışma ve yardımlaşma bağları güçlenir.

yunus emre 7/B
Mon 22 December 2014, 03:56 pm GMT +0200
allaha çok şükür ki müslümanız ve yardımlaşmayı, paylaşmayı biliyoruz

bahrişan 8/b
Mon 22 December 2014, 04:46 pm GMT +0200
yardım sadece para değildir sevgidir yardımlaşma bazen isteyerek bazende istemeyerek olur yardımlaşmanın sınırı yoktur

yunushan7d
Mon 22 December 2014, 08:27 pm GMT +0200
İslam topluluk yardınlaşma dayanışma dinidir.Yardımlaşma önemlidir,zenginin fakire fakirinde zengine ihtiyacı vardır.fakirin para kazanması için zengine zengininde güçlenmesicin fakire ihtiyacı vardır.Yardım hem maddi hemde manevi yapılabilinir.

yasin8c
Tue 23 December 2014, 01:58 pm GMT +0200
Her insan birbiriyle yardımlaşa bilir yardımlaşa biliriz.
 Dinde yardımlaşma çok önemlidir. 

Beyza 7/B
Sun 28 December 2014, 01:40 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm;   Zekât, sadaka ve diğer maddî yardımlar, müslümanların güçlü olmalarında, birlik ve beraberlik içinde bulunmalarında en büyük etkendir. Yardımlaşma, zenginle fakir, tokla aç arasındaki uçurumu kapatır ve sevgi, saygı bağı kurar.
                                                                                                                                                             

fatmaysr
Sun 28 December 2014, 02:07 pm GMT +0200
Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu yanlız bırakmaz.Kim kardeşinin ihtiyacını giderirse   ALLAHTA onun ihtiyacını giderir. Kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse Allahta kıyamet gününde onu sıkıntılarından kurtarır. Kim müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allahta kıyamet gününde onun ayıbını örter.

yasin8c
Mon 30 March 2015, 09:05 pm GMT +0200

Her insan birbiriyle yardımlaşa bilir yardımlaşa biliriz.
 Dinde yardımlaşma çok önemlidir. 

Haktan7/b
Thu 9 April 2015, 01:04 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Yüce Allah Yaptığımız Yardımları Kabul Etsin İnşallah .  Yardım Yapsak Bile Karşılığını Beklememeliyiz . Hatta Şöyle Buyuruluyor : “İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın.” . Buyruluyor . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .

selinay 7b
Tue 1 December 2015, 02:38 pm GMT +0200
selamun aleykum
islam dini yardımlaşma dinidir. Yüce Allah bizlere yardımlaşmayı ve paylaşmayı emrediyor.Bizler bütün canlılara yardım etmeliyiz. Mazlumuna da zalimine de yardım etmeliyiz. Allah yaptıgımız yardımları kabul eylesin .
Allah razı olsun

mevlüde06
Sun 6 December 2015, 04:16 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;amin amin amin ecmain inşallah.
İslam paylaşma ve yardımlaşma  üzerine kurulmuş bir dindir.inşallah bu ahlakı yaşayıp yaşatanlardan oluruz.Allah razı olsun.

fatmakaradere 7B
Sun 6 December 2015, 06:49 pm GMT +0200
İslâmiyet bir yardımlaşma dinidir. İslâmiyetten önce de sonra da hiç bir din ve fikir sistemi onun kadar bu konuya eğilmemiş, yardım anlayışı ve bu anlayışın uygulanışını bu kadar geniş boyutlara ulaştıramamıştır.Kuranı Kerîmden öğrendiğimiz bu gerçeği, her birimiz günlük hayatımızda da görmekteyiz. İnsanlık tarihi boyunca olduğu gibi bugün de hiçbir toplumda, ortak bir hayat ve geleceği paylaşan insanlar aynı düzeyde değildir. Zayıfı, güçlüsü, fakiri, zengini, erkeği kadını... ile insan toplulukları hem bir aaaat, hem bir âhenk meydana getirmektedirler. Tabiattaki bu başkalık, bu aaaat bir hareketin kaynağını oluşturuyor ki, buna, hayat diyoruz. Yaratılıştan gelen bu farklılıkla hayatın içinde yoğrulan insanlar muhakkak birbirlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Pek çok ve değişik konuda zengin fakire, güçlü zayıfa başvurmak zorunda kalmaktadır. Hiç bir zengin, Benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez. Çünkü servetini çalıştırdığı insanların gücü ile kazanır Benim param var, kimi istersem çalıştırırım demesi bu gerçeği değiştirmez. Zira, kimi çalıştırıyorsa ona muhtaç oluyor demektir. Ne tarafa bakarsak bakalım bütün sosyal ilişkilerde böyle durumlarda karşılaşırız. Bütün insanların ister istemez bir başkasının gücüne, parasına, fikrine muhtaç olduğunu görürüz.

Zehra 8/C
Sun 6 December 2015, 07:19 pm GMT +0200
Yardımlaşma çok önemlidir bir insan darda kalan başka birine yardım etmelidir. Paylaşım için Allah Razi olsun

Edanur 8/D
Sun 6 December 2015, 08:51 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Dinimizde yardımlaşma ve dayanışma önemlidir.Bu yardımlaşma maddi veya manevi de olabilir.. Allah c.c razı olsun

RAMAZAN 7/D
Mon 7 December 2015, 05:52 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . ALLAH cc razı olsun çok guzel açık bir konu olmuş . Şuan tam da uzerinde durulmasi gereken bir konudur yardimlaşma ve paylaşma . Çünkü ulkelerindeki savaş nedeniyle ulkemize yerleşmiş olan kardeslerimiz var. ALLAH cc razi olsun devletimiz kapilarini açti savastan kaçanlara . Gönul isterdi ki bizler de ensarla muhacirlerin yardimlasmasini ornek alarak evlerimizin kapilarini acsaydik kardeslerimize .

Sevim Altunkaya 7/A
Mon 7 December 2015, 06:03 pm GMT +0200
Biz insanlar çok değiştik. Yanlışlıkla bile yaptığımız yardımı gönülsüzce ifade ediyoruz.Oysa bizler şimdi kimseye yardım eli uzatmıyorsak gün gelir bizede yardım eli uzatan olmaz.

ilhan kütükçü
Mon 7 December 2015, 06:05 pm GMT +0200
İslamda yardımlaşmanın önemi çok büyüktür.Komşusu aç yatıp kendisi tok yatan bizden değildir.Maddi ve manevi olarak eğer elimizde de yeterli imkanlar varsa mutlaka yardım etmeliyiz .Bunu bir atasözü ilede açıklayabilirz "Komşu komşunun külüne muhtaçtır".Allah dostlarına selam olsun .

Bilal2009
Thu 12 September 2019, 01:13 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri her daim Müslüman kardeşine yardım elini uzatanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Fri 13 September 2019, 06:09 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Allahın bizlere verdiği malı mülkü yardıma muhtaç kardeşi ile paylaşan onlara yardım eli uzatan ve Allahın rahmetine erişen kullardan olalım inşallah....

Sevgi.
Sat 14 September 2019, 12:32 am GMT +0200
İslâmda maddi manevi yardımlâşmanın önemini bir anlayabilsek işte ozaman islâmın güzelliğine erebiliriz. Rabbim bizlere bu güzellikleri herdâim yaşıyabilmeyi nasip etsin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim