- İslâmda din ırk renk ayrımı yoktur

Adsense kodları


İslâmda din ırk renk ayrımı yoktur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 18 April 2012, 05:56 pm GMT +0200
İslâmda din, ırk, renk ayrımı yoktur    
   
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun Müslümanların İslâm kardeşi olduğunu vurgulayarak, “Farklı bir bölgede dünyaya gelmiş olabiliriz, farklı bir ideolojimiz, farklı mezhebimiz, farklı meşrebimiz olabilir, ama tüm bunları İslâm kardeşliğinin önüne geçirdiğimizde tehlike çanları başlamış demektir’’ dedi.
 
İslâmda din, ırk, renk ayrımı yoktur
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun Müslümanlar’ın İslâm kardeşi olduğunu vurgulayarak, “Farklı bir bölgede dünyaya gelmiş olabiliriz, farklı bir ideolojimiz, farklı mezhebimiz, farklı meşrebimiz olabilir, ama tüm bunları İslâm kardeşliğinin önüne geçirdiğimizde tehlike çanları başlamış demektir.’’ dedi. Kayseri Müftülüğü’nün sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırladığı Kutlu Doğum Haftası programı Kadir Has Kongre Merkezi’nde yapıldı. Program, Diyanet Korosu’nun ilâhiler söylemesiyle başladı. Programı yaklaşık 20 bin kişi izledi. Programda konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, kardeşlik duygusuna vurgu yaptı. Hazreti Muhammed Mustafa’ya (a.s.m) olan sevgide herhangi bir problem olmadığının altını çizen Görmez, ancak insanların yüreğinde var olan sevgiyi bilgiye, o bilgiyi de yaşantıya dönüştürmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yıl merhamet konusunun işlendiğini bu yıl ise kardeşlik konusunu ele aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Görmez, kardeşliğin farklı anlamlarda algılanabileceğini ifade ederek, bunlardan birinin bütün insanların Adem ve Havva’dan gelmesi dolayısıyla aynı insanlık âlemine mensup olmalarından kaynaklanan kardeşlik olgusu olduğunu anlattı. Bu kardeşliğin rengi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun bütün insanları birleştiren bir kardeşlik olduğunun altını çizdi. Mehmet Görmez, “bizi kardeş kılan o kadar çok haslet var ki. İslâm kardeşliği menfaat temelli değil iman ve takvada birleştiren kardeşliktir. İslâm kardeşliği biyolojik kardeşlikten çok daha üstündür. Bu kardeşlik bizi Allah’ın rızası potasında eriten kardeşliktir. Zaman zaman bu kardeşliği ihmal ediyoruz. Başka tercihlerimiz, mensubiyetlerimiz var. Her birimizin farklı bir rengi, farklı bir ırkı olabilir. Hepimiz aynı inancın mensuplarıyız, aynı Allah’a iman ediyoruz, aynı kitaba iman ediyoruz ve aynı peygamber sevgisiyle doluyuz. Millet olarak aynı kültür, medeniyet, aynı vatana sahip olmak, komşu olmak, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaşmaktan kaynaklanan kardeşlik olduğunu kaydetti. Görmez, bütün bu kardeşliklerin insanlara sorumluluk yüklediğini dile getirdi. İnsanların birbirini affetmeyi öğrenmesi gerektiğini belirten Görmez, hiçbir Müslüman’ın bir Müslüman’a zulüm edemeyeceğini, haksızlık edemeyeceğini, tepeden bakamayacağını belirtti.
 
BİZİM AYNI SEVİNCİ VE ÜZÜNTÜYÜ PAYLAŞMAKTAN DOLAYI KARDEŞLİĞİMİZ VAR
Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye’de insanlar arasında hem insan, hem İslam hem de aynı kültürde ve aynı tarihi yaşamış, aynı coğrafyada yaşamış olmaktan dolayı, aynı toprağı vatan kılmaktan dolayı kardeşliği bulunduğunu ifade etti. Bu özelliğin çok önemli olduğuna vurgulayan, “Çanakkale’de aynı cephede birbirimizi müdafaa etmekten, komşu olmaktan, aynı sevinci ve üzüntüleri paylaşmak kardeşliğimiz var. Bütün bunlar bize bir ahlâk yüklüyor. Hukuk yüklüyor. Hiçbir Mü’min, hiçbir Mü’mine zulmedemez, haksızlık edemez. Tepeden bakamaz. Küçük göremez. Aşağılayamaz. İzzetine ve onuruna dokunamaz. Peygamberimiz (asm) “Mü’minler bir bedenin azaları gibi” buyuruyor. Hani ayağına küçük bir diken batsa, dişçinin önüne oturduğunuzda dişin içindeki küçük bir hastalık vücudu nasıl rahatsız ettiğini görürüz. Dünyanın öbür ucundaki insanımızdan, biraz önce burada 32 ülkeden arkadaşımız vardı. Gencimiz vardı. Rengi, dili farklı olabilir. Ama bizim gibi Efendimiz sevgisinde olan kardeşimizin ayağına diken batsa, bizim burada aynı acıyı hissetmemiz gerekir. Peygamberimiz (asm) bize bunu buyuruyor.” dedi.
 
TARİHTE YAŞADIĞIMIZ ACILARI BU ÇAĞA TAŞIYORUZ
Somali’de açlık felâketi başladığında Türk milletinin en güzel kardeşlik örneğini sergilediğini anlatan Görmez, kardeşlik için şu çağrıda bulundu: “Hiç tanımadığınız kardeşleriniz için yardımda bulundunuz. Van’daki deprem hepimizin yüreğinde oldu. Acıyı hep birlikte hissettik. Birlik olduk. Ama daha fazla kardeşliğimiz pekiştirmeliyiz. Tarihte yaşadığımız acıları bu çağa taşıyoruz. Sıkıntıları bugün birbirimize soruyoruz. Bunu yapmayalım. Hiçbirimiz Kerbelâ’da, Çaldıran yoktu. Dersim’de yoktuk. Bunların hesabını birbirimize sormaya başladık. Oysaki Efendimiz (asm) kardeşlik ahlâkını yaygınlaştırmak için bize affetmeyi öğretiyor. Birbirimizi affetmeyi öğrenin. Öğrenelim. Efendimiz (asm), 3 gün bir Mü’mine küs durmaz buyuruyor.” Program, Kur’ân okunması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı ‘kardeşlik’ konulu film izlenmesi, Kayseri’de eğitim veren Mustafa Germirli İmam Hatip Lisesi’nin 32 ülkeden gelen yabancı öğrencilerinden oluşan “Kardeşlik Korosu” ilâhiler okumasıyla devam etti. Program sonunda Prof. Dr. Görmez, protokole ve vatandaşlara gül takdim etti. Program da katılımcılara, Kocasinan Belediyesi tarafından da 10 bin adet gül ile Hz. Muhammed’in hayatını anlatan kitap dağıtıldı.

DİYANET TV, Mİ’RAC GECESİ YAYINDA

GAZETECİLERİN sorularını da cevaplayan Mehmet Görmez, Diyanet TV’nin yayın hayatına başlamasıyla ilgili bir soruya “TRT Anadolu kanalıyla bir anlaşma yaptık. DİB o kanal içerisinde yayına başlayacak. İlk deneme yayınına Mi′rac Gecesi’nde, ilk yayınlara da Ramazan ayında başlamış olacağız inşallah. Yaygın din eğitimi ağırlıklı bir kanal olacak bu” cevabını verdi. Görmez, bu sene hac kayıtlarının da 1 milyon 300 bine ulaştığını kaydetti. 

yeniasya