- İslam kardeşliği

Adsense kodları


İslam kardeşliği

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Wed 25 August 2010, 08:57 pm GMT +0200
İslam kardeşliği

Bilindiği gibi İslam kardeşliği, Allah’ın en büyük emri, Peygamberimiz ve ashabının en büyük sünneti, ümmetin de en büyük görevidir. Farzlardan bir farzdır, sosyal bir ibadettir ve en büyük bir cihaddır. Şimdi bu cümleleri biraz açalım.

İslam kardeşliği Allah’ın emridir. Çünkü Allah, kardeş olmamızı, kötülüğe iyilikle karşılık vermemizi, öfkemizi yutup affetmemizi istiyor ve şöyle buyuruyor:
"Mü'minler ancak kardeştirler; siz de kardeşlerinizin arasını düzeltin" buyuruyor.(1)  Yine buyuruyor ki: "Kötülüğe iyiliğin en güzeliyle karşılık ver. Bir de bakarsın, aranızda düşmanlık bulunan kimse candan bir dost oluvermiştir."(2)  "Öfkelerini yutanlar ve insanların kusurlarını affedenler (var ya işte Allah bunları ve) iyilik yapanları sever."(3)

Allah’ın bir emri ve arzusu olan İslam kardeşliği, Peygamberimiz ve ashabının da en büyük sünneti oldu. Sevgili Peygamberimiz, Medine’ye teşriflerinde 3 önemli faaliyete imza attı. Bunlardan biri, Medine mescidinin inşası, ikincisi 47 maddeden oluşan bir çeşit Medine anayasası ve muhacirlerle ensar arasında ilan ve icra ettiği kardeşlik. Dünya tarihinde, sanıyorum emsali olmayan olaylardan biri bu olduğu gibi, Peygamberimizin en büyük mucizelerinden biri de budur.

Peygamberimiz, inananlarıyla beraber Medine’ye hicret edince, her Medinelinin bir Mekkeli muhaciri kardeş edinmesini istedi. Medineli Müslümanlar bunu can-u gönülden kabul etti. Din uğruna her şeylerini terk edip gelen muhacirleri, Medineli Müslümanlar, mal ve mülklerine ortak ettiler.  Bu yardım ve desteklerinden dolayı Medineli Müslümanlara yardımcılar anlamında “Ensar” denildi. Böylece asırlardır süre gelen kan davaları ve kabile savaşlarının da kökü kazınmış oldu.

Bu kardeşlik operasyonu, Allah’ın emri, Peygamber ve ashabının en önemli icraatı olması hasebiyle, ümmetin de en önemli, olmazsa olmaz görevlerinden biri haline geldi. Var olmamız ve güçlü olmamız bu kardeşlik ruhunu diriltmeye bağlı olduğu gibi, yok olmamız ve zayıf düşmemiz de bu ruhu öldürmekle olacaktır. Dikkat ederseniz, İslam düşmanları, ırkçılık ve bölgecilik akımlarını öne sürerek anarşi ve terörle İslam kardeşlik ruhunu öldürmeye çalışmaktadırlar.

Bu emri ve sünneti ihya etmek farzdır, en büyük bir cihaddır. Bu cihad her Müslüman’ın boynunun borcudur. Şeytanın ve din düşmanlarının asla istemediği sosyal bir ibadettir.

Üstad Bediüüzaman diyor ki: “Mümin kardeşini sever ve sevmeli.” Neden? İsterseniz bunun nedenini gelin Peygamberimizin şu mübarek sözlerinde arayalım. Buyurmuşlar ki: "Allahın kulları arasında bir gurup vardır ki, onlar ne peygamberdirler ne de şehid. Üstelik kıyamet günü Allah katındaki makamlarının yüceliği sebebiyle, peygamberler ve şehidler onlara gıpta ederler. Bunun üzerine orada bulunanlar, Ey Allahın resulü onlar kimlerdir bize haber verir misiniz diye sorunca, Allah Resulü şöyle cevap vermiştir: Onlar, aralarında kan bağı ve dünya menfaati olmadığı halde, Allah için birbirlerini seven (ve kardeş) olanlardır."(4)

"Birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamette, birbirlerine şefkatte müminlerin misali, bir vücudun organları gibidir. O vücudun azalarından biri rahatsız olursa, bütün vücut rahatsız olur."(5)

“Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki: İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.”(6)  “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona yardımını kesmez. Ona yalan söylemez. Ona zulmetmez. Her biriniz kardeşinin aynasıdır. Onda bir rahatsızlık görürse, bunu gidersin.”(7)


Allah’ın hatırı, Peygamberin hatırı için Müslüman’ım diyen herkes, bu kardeşlik kurumunun yaşaması ve kardeşlik ruhunun devam etmesi için elden gelen gayreti göstermelidir. Bu ruhu ihlal etmek, bu kurumun yıkılması için çalışmak, Müslümanlar arasına kin ve nefret, nifak ve haset, ayrılık ve gayrılık tohumları saçmak, Üstad Bediüzzaman’a göre en büyük zulümdür. Bu işi yapan da en büyük zalimdir.

(Devam edecek)

DİPNOTLAR:

1-Hucurat, 49 / 10
2-Fussılet, 41 / 34
3-Al-i İmran, 3 / 134
4-Buhari,Tevhid.33,Edeb,41,Müslim,Birr.157
5-Buhari,Edeb.27,Müslim.Birr.66
6-Buhari,Edeb.27,Müslim,Birr.67
7-Tirmizi,Birr.17,18,Müslim,İman.95

VEHBİ KARATAŞ