- İslâm İçtimai Adalet

Adsense kodları


İslâm İçtimai Adalet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Wed 22 September 2010, 02:30 am GMT +0200
BÖLÜM: 14

İSLAM VE İÇTİMAÎ ADALET


HAZIRLAYICININ NOTU

İslâm'da hükümetin mes'uliyetlerinden biri de içtimaî adaleti sağlamak ve umumî güvence ve garantiyi gözönünde bulundurmak ve bu hudut dairesinde, her yaşayan kimse için haysiyet ve şerefiyle, kolaylıkla, sı­kıntı çekmeden yaşamayı temin etmektir. Mekke'de Hac mevsiminde toplanmış bulunan İslâm âlemî kongresinin umumî toplantısında Mevlana Seyyid Ebul - A'lâ Mevdûdi Sahib, bir makale okumuşlardı. Bu makaleyi buraya naklediyoruz. Bu makalede İslâmî hükümette geçim, içtimai adalet ve medenî meselelerin siyaseti üzerinde etraflı bahisler vardır.


İSLÂM VE SOSYAL ADALET

Allahu Taalâ insanı en güzel bir şekilde (Ahsen-i tak­vim) yaratmıştır. Burada garip bir mucize vardır. İnsan çıplak iken dahi fesat ve fitne için rağbet göstermişti. Bunun için Şeytan fırsattan istifade ederek insanı aldat­mış, onu kandırmış, fitne ve fesada yöneltmiştir. Tuhaf bir şey, Şeytan insanı kandırmak için çeşitli fitne ve fesat kılığına bürünerek insanın karşısına çıkmıştı. Hazret-i Adem Cennette iken, "Sakın seni şeytan aldatmasın" denmişti. "Sen Allahın emrinden ayrılırsan, Cennetten çıkarılırsın" diye bildirilmişti. Şeytan da Adem Aleyhisselâmı aldatabilmek İçin şu sözleri söylemişti:

"(Ey Adem) seni ebedilik ağacına ve zeval bulmaya­cak devlete ileteyim mi?"

(Taha: 120).

İnsanın bu fıtrî temayülü, zamanımıza kadar devam edegelmektedir. Bugün dahi yine insan, bir hayli yanlış­lıklar ve ahmaklıklarla, kendisini Şeytana kaptırmıştır. İnsanların hepsi de iyi kötü, az veya çok şeytanın hilele­rine kanmaktadırlar.