- İslam dünyası ile ilişkileri Türkiye-AB süreci belirleyecek

Adsense kodları


İslam dünyası ile ilişkileri Türkiye-AB süreci belirleyecek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Mon 19 September 2011, 06:59 pm GMT +0200
İslam dünyası ile ilişkileri Türkiye-AB süreci belirleyecek

  8. Uluslararası Yalta Avrupa Stratejisi (YES) forumunda konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB-Türkiye ilişkilerinin AB'nin Müslüman dünyasıyla arasındaki ilişkilerini belirleyeceğini söyledi.
"Ukrayna ve Türkiye: Avrupa'daki Çin mi? Yoksa Karadeniz Sahilinin Kaplanları mı?" başlıklı toplantıda konuşan Bildt, eskiden otoriter ülke olan Türkiye'nin, fantastik reformlar gerçekleştirdiğini vurguladı. İsveç Dışişleri Bakanı, "Ukrayna ve Türkiye, Avrupa'nın kaplanları olacaklar mı? Bana göre olabilirler. Çünkü bu iki ülke Avrupa'nın dinamik ülkeleri olduğu için bu kadar önemli. Bu ülkelerin nasıl bir yol seçeceği de ayrı bir önem taşıyor. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz, Ortadoğu ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkilerimizi belirleyecek. Bu, bizim nasıl bir Avrupa görmek istediğimizi etkileyecek.'' diye konuştu. Aynı toplantıda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'nın problemlerini güvenle çözmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de AB üyeliği hedefini desteklemeyenlerin yüzde 35-40 oranında olduğunu, bunun da endişelendirdiğini kaydeden Bağış, "Bu oran endişe verici, benim çalışmalarımı şüphe altında bırakıyor. AB şimdi Türkiye'nin üyeliğini daha fazla destekliyor, fakat çözülemeyen problemler var. Eğer bizim vatandaşlarımız vize için beklemek zorunda kalırlarsa, elbette kendilerini daha az Avrupalı hissederler." dedi.

Forumda konuşan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin AKPM'ye üye olan toplam 47 ülkeden biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Ülkemizde insan hakları ve özgürlükleri, her türlü özelliğe göre ayrımcılığın engellenmesi, Avrupa değerlerinin korunması ve yaygınlaştırılması için her şey yapılıyor.'' dedi.

Aynı toplantıda konuşan Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov da, Ukrayna'nın AB'ye üyeliği konusunda yapılan müzakereleri "damat-gelin adayı'' ilişkilerine benzeterek iki taraf arasında "nişan'' yapılmasını istedi. Azarov, Ukrayna ile AB arasında imzalanacak anlaşmalarda Ukrayna'nın AB üyeliği perspektifinin artık öngörülmesi gerektiğini vurguladı.

zaman

mavi derinlik
Tue 27 September 2011, 12:00 am GMT +0200
     Hayırlısı olsun ve hayırlara vesile olsun İnşaallah.. Rabbimi en iyisini takdir etsin Ümmet ve ülkemiz için...