- İskenderpaşa Camisi (Fatih)

Adsense kodları


İskenderpaşa Camisi (Fatih)

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Thu 6 May 2010, 05:14 pm GMT +0200
İskenderpaşa Camisi, İstanbul-Fatih


İskenderpaşa Camisi, İstanbul-Fatih

Başlığın diğer anlamları için, İskender Paşa Camii sayfasına bakınız.

İstanbul Fatih'te, Sarıgüzel caddesindedir.Daha sonra bu cadde'ye, bu camii'de ve bölge'de gerçekleştirdiği hizmetlerden dolayı Mehmed Zahid Kotku'nun adı verilerek Mehmed Zahid Kotku Caddesi olarak değiştirilmiştir. Banisi, II. Beyazıt vezirlerinden İskender Paşa'dır. 1505'de inşa edilen cami çeşitli tarihlerde tamir görmüş ve en son 1999 depreminde kubbe ve minaresinde hasar meydana gelmiş ve yeniden tamir edilmiştir.

Kare planlı, tek kubbe ve tek minareli olup kesmetaştır. İçi 10.90x10.95 metrekaredir. Kıble pencereleri renklidir ve kürsüsü mermerdir. Kubbede Nur suresi 35. ayeti yazılıdır. Son cemaat yeri, şadırvanı, tuvaleti, derslikleri, aşevi bulunan camide her sabah namazı öncesi mukabele yapılır. 360 metrekarelik geniş bir avlu yeni yapılmıştır.

İskenderpaşa camiinin asıl önemi, 1958'de burada imamlığa başlayan M. Zahid Kotku'nun burada geniş bir Halidiye cemaati oluşturmasıyla başlar. Türk kültürü ve siyasetindeki birçok kişi bu cami çevresine mensuptur. Necmeddin Erbakan, Turgut Özal, Korkut Özal, Nevzat Yalçıntaş, [Recai Kutan] , [Temel Karamollaoğlu], [Muhsin Yazıcıoğlu], [R.Tayyip Erdoğan] bu ekoldendir. Cami çevresindeki bu kültürel ve siyasal harekete İskenderpaşa Cemaati denilir. 1980'de M. Zahid Kotku'nun vefatından sonra Esad Coşan hareketin başına geçmiştir.


Kaynakça : wikipedia