- Isırgının tedavisi

Adsense kodları


Isırgının tedavisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 13 June 2011, 10:48 am GMT +0200
4— Isırgının Tedavisi:

 

Hz. Peygamber'in (s.a.) ısırgılara dua okuması konusundaki şöyledir:

Daha önce, Müslim'in Sahih'inde yer alıp, Enes'ten rivayet edilen ha­diste, Hz. Peygamber'in (s.a.) zehirli hayvanlara, nazara ve ısırgıya (yandakij yara ve çıbana) karş1 okumaya ruhsat verdiği geçmişti.

Ebu Davud'un Sözen'inde Şifâ bt. Abdillah'tan şu hadis rivayet edilir:8 Ben Hafsa'nın yanındayken Rasûlullah (s.a.) yanımıza geldi ve şöyle buyur­du: "Ona yazmayı öğrettiğin gibi, ısırgı duasını da öğretsene."[686]

Isırgı (karınca) iki yanda çıkan yaradır. Bu bilinen bir hastalıktır. Has­ta, bu yaranın olduğu yerde sanki bir karınca gezinirmiş ve isınrmış gibi his­settiğinden bu şekilde isimlendirilmiştir. İbn Kuteybe ve başkaları şöyle der:

Mecusîler, kişinin kızkardeşinden oğuluna karınca remili yapılınca, hastanın iyileştiğini idda ederlerdi. Şairin şu sözü de bunu gösterir:

"Bizde yüce topluluğun Örfü dışında, bir ayıp bilinmez. Biz, karınca re­mili yapmayız. "[687]

Hallâl şunu rivayet eder: Şifâ bt. Abdillah, cahiliyye devrinde ısırgı için dua okurdu. Hz. Peygamber'in (s.a.) yanına gelince —Mekke'de O'na bîat etmişti—, şöyle dedi: "Ey Allah'ın elçisi! Ben cahiliye devrinde ısırgıya karşı dua okurdum. Bunu sana arzetmek istiyorum.'* Bunu şöylece arzetti: "Al­lah'ın adıyla. Yuvalarından çıkıp dönünceye kadar sasırsın ve kimseye zarar vermesin. Allah'ım! tnsanlann Rabbi! Sıkıntıyı gider."

Hadiste, kadınlara yazma öğretileceğine delil de vardır. [688]


[686] Ebu Davud, 3887. Ayrıca bk. Ahmed, 6/372. Senedi sahihtir.             '

[687] Lisânu'l-Arab'da "r-m-1" maddesinde "örf" yerine "nesil" vardır.

[688] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 4/397-398.