sumeyye
Fri 4 November 2011, 03:02 pm GMT +0200
BÖLÜM: 3
“IÞIN ELINDEDIR” “BAÞINA BUYRUKSUN” NE DEMEKTIR?
“IÞIN ELINDEDIR” “BAÞINA BUYRUKSUN” NE DEMEKTIR?
1178- Hammad b. Zeyd (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Eyyûb’e “baþýna buyruksun” sözü hakkýnda Hasan’dan baþka bu sözün üç talak olduðunu söyleyen birisini biliyor musun? Dedim. Hayýr yalnýz Hasan’ý biliyorum dedi ve sonra: Allah’ým baðýþla beni meðer Katâde de Semure oðullarý azatlýsý Kesir’den, Ebû Seleme’den, Ebû Hüreyre’den bu söz hakkýnda “Üç talaktýr” dediðini bana aktarmýþtýr diye konuþtu. Ebû Eyyûb þöyle der: Sonradan Semura oðullarýnýn azatlýsý Kesir ile karþýlaþtýðýmda bu hadis hakkýnda sordum, fakat bilemedi. Bundan sonra Katâde’ye sordum “O unutmuþtur” dedi. (Ebû davud, Talak: 12; Nesâî, Talak: 11)
ž Tirmîzî: Bu hadis garibtir. bu hadisi sadece Süleyman b. Harb’ýn, Hammad b. Zeyd’den yaptýðý rivâyetiyle bilmekteyiz. Bu hadisi Muhammed’e sordum þöyle dedi. Süleyman b. Harb, Hammad b. Zeyd’den bu þekilde bize aktardý ne varki Ebû Hüreyre’nin kendi sözü olarak (mevkuf) rivâyet edilmiþtir. Ebû Hüreyre’nin rivâyeti merfu olarak bilinmemektedir.
Ali b. Nasr; hafýz olup hadisçidir. Ýlim adamlarý: “iþin elindedir (baþýna buyruksun)” sözünde deðiþik görüþler ortaya koydular Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan ve baþkalarýndan bazý ilim adamlarý Ömer b. Hattâb ve Abdullah b. Mes’ûd; “O bir talak yerine geçer” dediler.
Tabiin ve sonraki dönemlerden pek çok ilim adamý bu görüþtedir. Osman b. Affân ve Zeyd b. Sabit “Hüküm kadýnýn verdiði þekilde gerçekleþir” demektedir.
Ýbn Ömer diyor ki: Erkek boþama iþini kadýna verdiðinde kadýnda kendisi üç talakla boþadýðýnda erkek bunu kabul etmeyip ben bu iþi sadece bir talak olarak vermiþtim derse kocaya yemin teklif edilir. Yemin ederse durum kocanýn yeminine göredir. Sûfyân es Sevri ve Küfeliler, Ömer ve Abdullah b. Mes’ûd’un görüþüne uydular. Mâlik b. Enes ise hüküm kadýnýn verdiði hükümdür, dediler. Ahmed’de ayný þekilde düþünmektedir. Ýshâk ise Ýbn Ömer’in görüþündedir.