- Işığınıza kandillerle renk katın

Adsense kodları


Işığınıza kandillerle renk katın

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 27 April 2012, 01:58 pm GMT +0200
Işığınıza kandillerle renk katın

Nisan 2007 19.SAYI

Kendinden renkli camın işlemeli metal çerçeve içine yerleştirilmesiyle yapılan lambalar sayesinde camilerdeki kandiller birbirinden gösterişli formuyla evlere taşınıyor. Bulunduğu mekana kendi rengini veren kandillerin, tavandan sarkıtılan, duvara monte edilen ve masa üstünde abajur niyetine kullanılan değişik şekillerine rastlamak mümkün.

Telkari, sarı bakır çalışması, mozaik ve eritme-şişirme şeklinde dört farklı çeşidi bulunan kandiller elde yapılıyor. Telkarili kandilde camı saran metal çerçeveye Mardin veya Trabzon işi telkari uygulanıyor. Sarı bakır çalışması ise sarı bakırın değişik şekillerde biçimlendirilmesinden oluşuyor. Mozaik, cam üzerinde yapılan bir uygulama. Öncelikle kendinden renkli camlar kesiliyor. Bu camlardan elde edilen farklı renkteki cam kırıkları ana cama yapıştırılıyor. Eritme-şişirme yönteminde ise cam önce yüksek sıcaklıkta eritiliyor. Ardından üfleme yöntemiyle cama istenen şekil havayla veriliyor.

Klasiğe de uyumlu moderne de

Loş ışık özelliğiyle yatak odaları için, gösterişli havasıyla salon için iyi bir seçim olan kandiller, klasik mobilyalar kadar modern eşyalara da uygun. Ancak renkli camları ışığı fazla geçirmiyor. Bu nedenle aydınlık sevenlerin yüksek voltajlı ampulleri kullanmaları öneriliyor. Otantik görüntüsüyle özellikle doğu motiflerini taşıyan dekorlara uyum sağlayan kandillerden mozaik olanları rengarenk görüntüsüyle modern evlere de uyum sağlayabiliyor.

Seçmesi zor

Kırmızı, sarı, turuncu, pembe, mavi, beyaz, mor ve yeşilin açıklı koyulu pek çok tonunda kandil bulmanız mümkün. İsterseniz birkaç farklı renkteki küçük parçadan oluşturulmuş çoklu kandilleri de tercih edebilirsiniz. Ama bizden söylemesi, birbirinden güzel renk ve tasarımlarıyla başınızı döndürecek olan bu kandil deryası içinde seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Onun için önceden kendinize bir kriter belirleyin ve yola öyle çıkın. Aksi halde kesenizi zorlayacak miktarda kandil almaya kalkışabilirsiniz.

El yapımı olduğu için maliyeti de biraz fazla olan kandillerde fiyat 10 YTL’den başlayıp 3000 dolara kadar çıkabiliyor. Seçtiğiniz modelin fiyatını duyduğunuzda biraz şaşırabilirsiniz. Ancak bulunduğu mekana kattığı havayı görünce ödediğiniz miktara değdiğini düşünüyorsunuz. Ama yine de hesaplı olanını tercih edeyim derseniz daha ufak boylara ve mütevazi tasarımlara bakmalısınız. Zira fiyatlarda boyut kadar kullanılan malzemenin kalitesi, cam ve metaldeki işçilik de etkili.

Evlerine otantik bir hava katmak isteyen ve loş ışığı sevenlerin tercihi olan kandillere yurt dışından da yoğun ilgi var. En çok Amerika ve İspanya’dan talep olduğunu belirten Sultan Ahmet’teki kandil esnafı bu ilgiden oldukça memnun.

Hatice METİN