- İnsanlar Arasında Adalet

Adsense kodları


İnsanlar Arasında Adalet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 10 August 2012, 12:36 pm GMT +0200
2- İnsanlar Arasında Adalet

Rasûlullah'ın tesis ettiği prensiplerden ikincisi, ALLAH'ın kanununun herkes için aynı olduğu ve en düşüğünden en yüksek dereceli­sine kadar toplumdaki herkes için eşit olarak uygulanması gerektiğidir. Hiç kimseye imti­yaz tanınmamıştır. Kur'ân-ı Kerîm'de, Al­lah'ın elçisinden bu durumu, şu sözlerle ilan etmesi istenmektedir: "...Aranızda adalet yapmakla emrolundum..." (42:15). Bu âyet açıkça, Rasûlullah'dan, insanlar arasında, tarafsız olarak, adaletle hükmetmek üzere gönderildiğini ve bir kısmına iltimas yapıp di­ğerlerinden yüz çevirmesinin onun misyonu ile bağdaşmayacağını ilân etmesini istemek­tedir.

Rasûlullah bütün insanlarla eşit ilişkiye sa­hipti. Bu, adalet ve eşitlik ilişkisi idi. Adalet kimin tarafında olmayı gerektiriyorsa, onun yanında; adaletin karşısında olduğu kişinin, O da karşısında idi. O'nun dininde kimseye ay­rıcalık yapılmıyordu. Akrabalar ile yabancıla­rın, sıradan insanlarla eşraftan olanların veya zenginler ile fakirlerin hakları birbirinden farklı değildi. Doğru olan, herkes için doğ­ruydu; günah veya hata olan, herkes için gü­nah veya hata idi. Günah herkes için günah, haram herkes için haramdı. Mecburî olan bir şey, herkes için mecburî idi; hattâ Peygamber de bizzat ALLAH'ın kanunları karşısında mü­kellefiyetten azledilmiş değildi (Mevdûdî, Khilafat-o-Mulukiyat).

Hz. Peygamber, İslâm'ın bu genel prensi­bini şu sözlerle açıklamaktadır: "Ey insanlar! Bilin ki, sizden öncekileri, içlerinde şerefli bir aileye mensup birisi hırsızlık yapınca onu bı­rakıp, zayıf bir kimse çaldığında ona had uygulamaları helak etmiştir. ALLAH'a yemin ede­rim ki, kızım Fâtıma bile hırsızlık yapsa onun elini keserdim." (Buharî, Müslim). Hz. Ömer de, Peygamber'in, kendisine kısas yapıl­masını kabul ettiğini gördüğünü söylemiştir. (İmam Ebu Yusuf, Kitahû'l-Harac).