- İnsanın dünyaya gönderilmesinin gayesi ne?

Adsense kodları


İnsanın dünyaya gönderilmesinin gayesi ne?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Fri 18 May 2012, 09:28 am GMT +0200
İnsanın dünyaya gönderilmesinin gayesi ne?



Haftanın hutbesi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
 
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ مَا أُرِيدُ مِنْهُم مِّن رِّزْقٍ وَمَا أُرِيدُ أَن يُطْعِمُونِ إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ(1)                                                 

Muhterem cemaat!
 
İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi kâinatın halikını tanımak ve ona iman edip ibadet etmektir. Bu gayeyle insan, Allah'ın dünya üzerindeki mahlûkları arasında en şerefli ve halife-i zemin olmuştur. Bir eşyayı yapılış maksadından başka bir işte kullanmak ne kadar boş olursa insan da yaratılış gayesinin dışında bir maksada hizmet ederse o kadar abes ve çirkin olur.
 
Cenab-ı Hak sayısız nimetlerle doldurduğu bu dünyayı, bununla beraber o kadar nizam ve intizamla idare ederek kıyamete kadarda devam ettireceği kâinatı, insana hizmetkâr etmiştir. Ve bunun karşılığında sadece istediği zikir, fikir ve şükürdür. Bunu ifa etmenin, kulluğumuzu yerine getirmenin en kolay yolu da şüphesiz günlük yaptığımız ibadetlerdir. Allah günde insana yirmi dört saat veriyor. Bunun hemen hemen hepsini kendimize harcıyoruz. Allah bizden bu yirmi dört saatin sadece bir saatini istiyor. Günde bir saat, abdestle beraber beş vakit namaza kâfi gelebilir. Bir öğrencinin her zaman imtihan olacağı endişesiyle dersine hazır olduğu gibi, insanda her zaman ve her vakit başına gelebileceği ölüme hazır olması gerekiyor. Bunun içinde sadece yapacağı, günlük namazını kılmak, günahlardan kaçınmak, mümkün olduğu kadar hayır işler yapmaktır. Bununla beraber her müslümanın üzerine farz olan belli başlı ibadetleri şartları yerine geldiğince yerine getirmektir.
 
Aziz cemaat!
 
Dünya hayatı çok kısadır ve fanidir. Ayeti kerimenin ifadesiyle “ancak bir oyundan ibarettir” . Hem geçici bir seyir yeridir. Hem bir misafirhanedir. Bu sebeple insan kendisini misafir olarak görmeli ve ev sahibi olan Allah’ın emrine göre hareket etmeli ve bu dünya hanındaki güzellikleri seyir ederek ibret almalıdır.   Yaratanın, insandan ne istediğini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.
 
Değerli müminler!

İnsanın rızka ihtiyacı vardır. Hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimede; rızka çalışmak bahanesiyle ibadetlerini terk edenlere şöyle buyruluyor: "Cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım. Ben onlardan bir rızık istemiyorum; Beni doyurmalarını da istemiyorum. Şüphesiz ki rızık veren, mutlak kudret ve kuvvet sahibi olan Allah'tır"(2) yani "Siz ibadet için yaratılmışsınız. Yaratılış gayeniz ubudiyettir. Rızka çalışmak, Allah’ın emri noktasında bir çeşit ibadettir. Benim yarattıklarım ve rızklarını verdiğim nefisleriniz ve iyâliniz ve hayvanatınızın rızkını tedarik etmek için yaratılmamışsınız. Çünkü Rezzak Benim. Sizin yakınlarınız ve akrabalarınız olan kullarımın rızkını Ben veriyorum. Siz bunu bahane edip ibadeti terk etmeyiniz."(3) buyrulmaktadır.

1-Zariyat suresi 51/56-57-58
2-Zariyat suresi 51/56-57-58
3-Lemalar 28.lema 2. nukte

 
Hazırlayan: Fatih Aksüt


saniyenur
Fri 18 May 2012, 09:41 am GMT +0200
Dünya hayatı çok kısadır ve fanidir. Ayeti kerimenin ifadesiyle “ancak bir oyundan ibarettir” . Hem geçici bir seyir yeridir. Hem bir misafirhanedir. Bu sebeple insan kendisini misafir olarak görmeli ve ev sahibi olan ALLAH’ın emrine göre hareket etmeli ve bu dünya hanındaki güzellikleri seyir ederek ibret almalıdır.    
Fani dünyada ev sahibi Rabbimizin emri üzere yaşayabilmek duamız..

sümeyra
Fri 18 May 2012, 01:13 pm GMT +0200


      Misafir edepli olursa evsahibi de memnun olur..Edep Ya Hu !