- İnsan 72 bin yıl önce ateş yakıyordu

Adsense kodları


İnsan 72 bin yıl önce ateş yakıyordu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Thu 13 August 2009, 07:46 pm GMT +0200
İnsanların 72 bin yıl önce Afrika'nın güneyinde alet yapımında ateşi kullandıkları belirlendi.



Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırma sırasında, Güney Afrika'daki Pinnacle Point adlı arkeolojik alandaki bir ocakta, ateşte işlemeye imkan veren, silisli kil ve kum karışımından oluşan bir tür çakıl olan silkret parçacıkları bulundu.

Araştırmanın verilerini kaleme alanlardan Kyle Brown, bulguların ilk modern insanların ateşi özenle ve ileri düzeyde kullandıklarını gösterdiğini belirtti. Brown, 72 bin, hatta 164 bin yıl önce, bugün Güney Afrika olan bölgenin sahilinde, bu ilk insanların taşları ısıtarak, karmaşık bir yöntem ve itina ile işledikleri bir ocağı kullandıklarını ifade etti.

Arizona Üniversitesi profesörlerinden paleo antropolog Curtis Marean, arkeologların ilk modern insanların yaptığının aynısını yaptıklarını ve aynı aletlerin çok gerçekçi kopyasını elde ettiklerini belirtti. Marean, 72 bin yıl önce ateşle imal edilmiş bıçak ve av silahlarının mükemmel olduklarının altını çizdi.

Curtis Marean, keşfin yapıldığı Güney Afrika'nın güney sahilinin 100 bin ve 200 bin yıl önce Afrika'da ortaya çıkan insanların bütün insanların atası olabileceği konusuna yeni kanıtlar getirdiğini de söyledi.

Profesör Marean'a göre, 50 bin ve 60 bin yıl önce bu ilk insanlar Afrika'nın sıcak iklimini bırakıp Avrupa'nın ve Asya'nın buz iklimine göç etmişler ve Neandertal adamlarıyla karşılaşmışlar.

Curtis Marean, bu karşılaşma sonucu 35 bin yıl önce Neandertal soyunun tükendiği ve modern insanların İspanya'dan Çin ve Avustralya'ya kadar geniş bir coğrafyaya hükmettikleri görüşünde.

Bulguların bu ilk modern insanların gelişmiş bilgiye sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Marean, araştırmanın Avrupa'da bugüne dek bulunan ateşle imal edilmiş aletlerin 25 bin yaşında olduğu sonucunu verdiğini ifade etti.

Araştırma, Liverpool, Güney Afrika'daki Cape, Avustralya'daki Wollongong ve Fransa'daki Bordeaux üniversiteleri tarafından yürütüldü.