reyyan
Sun 26 September 2010, 05:37 am GMT +0200
İngiltere'de Müslüman olmak..
İngiltere'de bir çok kişi polis tarafından kötü muameleye maruz kalmalarının sebebi olarak Müslüman olmalarının dışında görünen başka bir sebep olmadığını söyledi.
İngiltere'de bir çok kişi polis tarafından kötü muameleye maruz kalmalarının sebebi olarak Müslüman olmalarının dışında görünen başka bir sebep olmadığını söyledi.
İngiltere'de bir çok Müslüman polis tarafından tartaklandı.
İndependet gazetesi yüzlerce İngiliz vatandaşı Müslümanın ülke dışında tatil yapma planından dolayı çeşitli tehditlere maruz kalarak, anti-terör polisleri tarafından havaalanlarında tartaklandığını yazdı.
Dubai’den tatil dönüşünde Heathrow Havaalanında durdurulan Muhammed Nur kendisine, “Bana ‘Kendini bir İngiliz olarak görüyor musun?’ diye soruldu" dedi.
“Ben de onlara kendimi bir İngiliz’den ziyade, bir Biritanyalı olarak gördüğümü söyledim.”
Dokuz saat bekletilen 26 yaşındaki Nur, Biritanyalılığı hakkında sorgulanırken, DNA örneğini ve parmak izini vermeye zorlandı.
“Biritanya ile hiçbir tarihi bağa sahip değilken nasıl oluyor da kendini bir Biritanyalı olarak görüyorsun?' diye bana sordu. ‘Bu benim Somali’ye gidip orada yaşamam ve oradaki insanların benim fiziki görünümden dolayı beni Somalili olarak saymamaları gibi’ diye ekledi.”
“Ben de hayatımın büyük kısmını İngiltere’de yaşadığımı ve bu sebepten dolayı Biritanyalı olduğumu söyledim.”
Nur, bu zor durumla karşı karşıya olan tek kişi değil.
İskoçya’nın Renfrew şehrinde emlakcılık yapan 28 yaşındaki Asif Ahmed de hanımıyla birlikte Edinburgh havaalanında durduruldu.
Havaalanından ayrılmak için valizlerini alırken iki polis tarafından tutuklandı ve birbirinden ayrılarak bir saatten fazla sorgulandılar.
Ahmed, “Bana Bin Ladin’in nerede olduğunu bilip bilmediğim soruldu” dedi.
Kimlik Tesbiti
Imperial College London’da bir PHD bilgisayar öğrencisi olan Adil Hüseyin, ortada görünen bir sebep olmaksızın polis tarafından alıkonarak sorgulandı.
Nisan ayında Alplere tatile giderken Dover’de durdurulan Hüseyin, “Polis tarafından kimliğimi tespit etmek için gece saatlerinde beş saat alıkonulmam, dinimin ve politik görüşlerimin sorgulanması ve bu sorulara cevap vermememem halinde cezaya çarptırılmakla tehdit edilmem kesinlikle kabul edilemez” dedi.
Arkadaşlarıyla birlikte altı saat alı konulan Hüseyin’in üzeri aranarak cep telefonlarına el konuldu.
“Ben bu durumu çok çirkin buluyorum ve etnik kökenim ve dinim hakkında neden bu muameleye tabi tutulduğum noktasında hiçbir sebep göremiyorum.”
Son 10 yıl içerisinde İngiltere beş büyük anti-terör yasası çıkardı ve bunlardan her biri tüm ülkeyi etkileyen durumlar meydana getirdi.
Uluslar Arası Af Örgütü İngiltere’ye, insan haklarını ihlal eden bu yasaların çoğunu yürürlükten kaldırma çağrısında bulundu.
Sivil özgürlükler aktivistleri uzunca bir zamandır bu anti terör yasalarını eleştirerek, İngiltere’nin bir polis devletine döndüğünü söylediler.
Alıkonulmalar ve Sorgulanmalar
İngiltere’li Müslümanlara yönelik bu tehditler sadece havaalanlarıyla sınırlı değil, aynı zamanda sokakta durdurulup aranmayı da içeriyor.
Bu yeni bilgiler, halkın sadece bu gücün nasıl kullanıldığını anlamasını sağlamadı, ama aynı zamanda bize polisin bu faliyetlerini izleme olanağı da sundu.
Rakamlar 2004’te 1,190 olan polis tarafından durdurulup sorgulanma sayısının 2008’de 2,473’ yükseldiğini gösteriyor.
Son beş yıl içerisinde polis tarafından dokuz saatten fazla alıkonarak sorgulananların sayısı 1,110 kişi.
2009’da yayınlanan bir rapor, her ay için gerçekleşen durdurulup sorgulanmaların 8,000 ile 10,000 arasında gerçekleştiğini ama bunlardan hiç birisinin cezai müeyyide ile sonuçlanmadığını ortaya koydu.
Sayısı 2 milyonu aşan İngiltereli Müslümanlar, bu anti-terör yasaları çerçevesinde durdurulup arananlar arasında en büyük yükü taşıyorlar.
Bir çok kişi polis tarafında kötü muameleye maruz kalmalarının sebebi olarak Müslüman olmalarının dışında görünen başka bir sebep olmadığını söylediler.
TIMETURK