- İnfak Vermeye Kimden Başlanır

Adsense kodları


İnfak Vermeye Kimden Başlanır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 11 December 2011, 11:26 pm GMT +0200
13- İnfak Vermeye; Önce Kendinden Başlayarak, Son­ra Aile Fertlerine, Sonra Da Akrabalara Verme


917- Câbîr (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Uzre oğulları kabilesinden Ebu Mezkur adında bir adam, kölesini, müdebber olarak azad etti. Daha sonra bu adam, kölenin bedeline muhtaç oldu. Bu durum, Resulullah (s.a.v.)'e ulaştı. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.), bu kimseyi yanına ça­ğırtıp ona:

“Senin bundan başka bir malın var mı?” diye sordu. O da:

“Hayır”  diye  cevap verdi.  Bunun  üzerine  Resulullah  (s.a.v.), bu köleyi müzadeye çıkartıp:

“Bu köleyi, benden satın alacak kimse var mı?” diye sordu.

“Nuaym b. Abdullah el-Adevî, bu köleyi, Resulullah (s.a.v.)'ten 800 dirheme satın alıp parasını da hemen Resulullah (s.a.v.)'e getirip teslim etti. Daha sonra Resulullah (s.a.v.) o kimseye:

“İlk önce kendinden başla ve kendine sadaka ver. Eğer bîr şey artarsa onu ailene ver, ailenden de bir şey artarsa akrabana ver, akrabandan da bir şey artarsa şöyle ve şöyle yap!” buyurdu. [35]

“Bu son kısmı söylerken önündeki, sağındaki ve solundaki ihtiyaç sahiplerine ver diye işaret ediyordu.”

Müdebber:

Hürriyete kavuşması, efendisinin ölümüne bağlı olan köleye denir. Bu şe­kilde köle azad etmeye de, “Tedbir” denir.

İmam Şafiî, bu hadise dayanarak müdebber olarak köleyi satmanın caiz olduğu hük­müne varmıştır. Ebu Hanîfe ise, kölenin ancak efendisinin ölümünden sonra hürriyetine kavuşacağından dolayı bu tür satışın caiz olmadığını ileri sürmüştür.

Hafız Zeylaî'nin ifadesine göre; konu ile ilgili hadislerde, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in, sa­tılmasına izin verdiği köleden maksat; tedbir-i mukayyedle müdebber kılınmış köle olabileceği gibi, bu kölenin satılmasından maksat; gerçek anlamda satılması olmayıp kiraya verilmiş olması da mümkündür. [36]

Resulullah (s.a.v.)'in, müdebber olarak azad edilen bir köleyi satması, sahibinin başka malı olmadığı içindir. Halbuki Ebu Mezkûr, borçlu idi. Bu nedenle de Resulullah (s.a.v.), son olarak elinde kalan kölesini de azad ettiğini ve bu suretle kendini borçlu ölmek tehlikesine karşı maruz bıraktığını görünce, onun bu fiilini nakzetmeyi maslahata daha uygun bulmuş ve kölenin kıymetini kendisine göndermiştir. [37]

İnfak, hadiste belirtilen tertip üzere verilir. Ayrıca sevab olarak verilen sadakada, masla­hata göre bir değil çeşitli hayr yollanna riayet etmek gerekir..


[35] Buhârî, Büyü 59, 110, İstikraz 16, Husumât 2; Ebu Dâvud, Itk 9, 3955, 3956, 3957; Tirmizî, Büyü 11, 1219; Nesâî, Büyü 84; İbn Mâce, Itk 1, 2512, 2513; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/305.

[36] B.k.z: Tehanâvî, İ'lau's-Sünen, 11/311