- İmamlığın Mekruhları

Adsense kodları


İmamlığın Mekruhları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Fri 29 January 2010, 06:03 pm GMT +0200

Fâsık kimsenin imamlık etmesi mekruhtur. Ama kendi gibi kimse­lere imamlık etmesi mekruh değildir. Hanefîlerle Şâfiîler bu görüşte ittifak etmişlerdir. Hanbelîlerle Mâlikîlerin buna ilişkin görüşleri ise aşa­ğıda ele alınmıştır.

Hanbeliler dediler ki: Fâsığın, kendi gibi kimselere de olsa imamlık etmesi sahîh olmaz. Ancak Cuma ve bayram namazlarım başka­sının ardında kılmak mümkün olmadığı takdirde, zaruret dolayısıyla bu namazları fasığın kıldırması caiz olur.

Malikiler dediler ki: Fâsığın kendi gibilerine de olsa, imamlık yapması mekruhtur.

Aynı şekilde, kendisini küfre götürmeyecek derecede bid’atçi olan birinin imamlık etmesi de mekruhtur. Bu hususta ittifak vardır.

İmamın namazı uzatması mekruhtur. Ama mahsur kalmış bir cemaate namaz kıldırıyorsa ve bu cemaat de namazı uzatmasına razı olursa, bu durumda namazın uzatılması mekruh olmaz. Hanefîler dı­şındaki üç mezheb bu görüşte ittifak etmişlerdir.

Hanefiler dediler ki: İmamın namazı uzatması tahrîmen mek­ruhtur. Ancak cemaat mahsur olur da namazın uzatılmasına razı olursa, mekruh olmaz. Konuyla ilgili olarak Peygamber (s.a.s.) Efendimiz bu­yurmuşlardır ki:

“İmamlık yapan kişi, (namazı) hafîf tutsun.” [70]

Tahrîmen mekruh olan uzatma, sünnetlerden fazlasını yapmaktır.[71]