- İmamlar Dini nikah yasağı kaldırılsın

Adsense kodları


İmamlar Dini nikah yasağı kaldırılsın

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Thu 26 August 2010, 09:18 am GMT +0200


Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Tahiroğlu, dini nikâh yasağının kaldırılmasını, hastanede yatarak tedavi gören hastalara din hizmeti verilmesini ve orduya din subayı alınmasını istedi


Dini nikâhın yasak olmasının en fazla din görevlilerini mağdur ettiğini belirten Ahmet Tahiroğlu, yıllardan beri var olan dini nikâh yasağına rağmen halkın söz, nişan ve düğünlere din görevlilerini çağırarak nikâh kıymasını istediğini bildirdi. Tahiroğlu, şunları aktardı: "Yasalarımıza göre dini nikâh yasak. Ama bu bir nevi teamül haline gelmiş. Yasalarla çelişen bu uygulama da en fazla din görevlilerini mağdur ediyor. Halkın dini hassasiyetlerinden kaynaklanan ve teamül haline gelen bu uygulamayı kaldırmak mümkün olmadığına göre, uygulamayı suç olmaktan çıkartacak basit bir düzenleme yapmak gerekir. Sorunun çözümü, belediye memuruna, nüfus memuruna hatta gemi kaptanına tanınan nikâh kıyma yetkisinin müftülere de tanınmasıdır. Aksi halde çiftlere resmi nikâhları olup olmadığı sorulmadan kıyılan dini nikâhlar nedeniyle imamlar zor durumda kalmaktadır."

"BATIDA DİNİ KURUMLARIN KIYDIĞI NİKÂHLAR GEÇERLİ SAYILIYOR"


Tahiroğlu, dini nikâh uygulamasının dünyanın önemli bir bölümünde geçerli sayıldığını da vurgularken, özellikle G8 ülkelerinin tamamına yakınında dini kurumların kıydığı nikâhların geçerli sayıldığını ifade etti.

Tahiroğlu, "Burada önemli olan evlilik akdinin uygun bir şekilde deftere geçirilmesidir. Örneğin Kanada'da bütün dinlere mahsus din adamları, yargıçlar ve devletin atadığı nikâh memurları evlilik gerçekleştirme hakkına sahip. Kanada'da 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, nikâhların yüzde 76'sı dini kurumlar, yüzde 24'ü ise resmi devlet kurumları tarafından kıyılıyor." diye konuştu.

"HASTALARA DİN HİZMETİ SUNULMALI"


Hastaların yakın ilgiye ve manevi desteğe sağlıklı insanlardan daha fazla ihtiyaç duyduğunu söyleyen Tahiroğlu, Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de hastalara din hizmeti verilmesini istedi.

Tahiroğlu, şöyle dedi: "Avrupa'da 20.'nci yüzyılın. Başından itibaren hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara dini ihtiyaçlarını karşılamak, onlara moral vermek, ibadetlerini imkânlar ölçüsünde yerine getirmelerine yardımcı olmak ve yaşama dirençlerini desteklemek amacıyla din hizmeti sunulmaktadır. AB sürecinde her alanda olduğu gibi bu alanda da AB'ye uyum sağlanmalı ve hasta hanelere yatan hastalara din hizmeti verilmelidir. Çünkü Hastanede yatan hastalar yakın ilgiye ve manevi desteğe her zamankinden ve herkesten daha fazla muhtaçtırlar."

"ORDUYA 'DİN SUBAYI' ALINMALI"

"Askerlerin iyi bir eğitim ve gelişmiş teçhizatın yanında manevi motivasyona da ihtiyacı vardır." diyen Tahiroğlu, manevi moral ve motivasyonun sağlanması orduya din subayı alınmasının doğru olacağını belirtti.

Tahiroğlu,"Tarihte nice kalabalık ve mücehhez orduların, küçük ama moral ve motivasyonu iyi ordular tarafından darmadağın edildiklerini biliyoruz. Ölmeyi emretmek zor iş. Dini ve milli duygular takviye edilmeden bu başarılamaz. Şehadet hem dini hem de askeri bir rütbedir. Muharip askerlere bu rütbenin şerefi ve ahirette kazanacakları anlatılmazsa, inandırılmazsa orduların harp gücü kesinlikle zayıflar. AB sürecinde her alanda olduğu gibi bu alanda da AB'ye uyum sağlanmalı ve ordumuza din subayı olmalı." şeklinde konuştu.

Avrupa başta olmak üzere 47 ülkenin ordusunun incelendiği rapora göre, sadece bir kaç komünist ülke ve Türkiye'de din subaylığı birimi bulunmadığına dikkat çeken Tahiroğlu, "Oysa Avrupa ülkelerinin tamamı ve ABD'de ise Müslüman askerler için bile Müslüman subay bulunuyor." açıklamasında bulundu.