- İmamla imama uyanın farklı mezhepte olmaları

Adsense kodları


İmamla imama uyanın farklı mezhepte olmaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Tue 23 November 2010, 03:14 pm GMT +0200
5.  İmamla, İmama Uyanın Farklı Mezhepte Olması:
 

İmama uyan kişi, imamın namazı kendi mezhebinden fark­lı kılması durumunda ona muhalefet edemez. Örneğin, İmamın sabah namazında kunut duası okuması gibi bir durumda, İmama uyan bu mezhepte olmasa bile, ona tabi olması gerekir. Çünkü bu gibi konular, ihtilaflı konulardır. İmama uyan kişi ise, İmama tabi olmakla emroîunmuştur. İbn Teymiye'nin el-Fe£âuâ'da tercih ettiği görüş de budur. [21]

 
6.  Hanımlar Safının Arkasında Yalnız Olarak Namaza Durulması:
 

Hanımlar safının arkasında, mazeretsiz olarak tek başına namaza duran kadının namazı bâtıl olur. Vâbise bin Ma'bed ra­diyallahu anh anlatıyor; 'bir adam, safın arkasında yalnız olarak namaza durdu. Bu nedenle Peygamber (sailaliâhu aleyhi ve selem) ona namazını iade etmesini emretti.[22] Ancak kadirin er­kekler safının arkasında, başka kadın olmadığı için yalnız olarak namaza durması caizdir. Bu konu Ümmü Süleym'in rivayet ettiği hadiste geçmişti.

 
7. İmam Namazda Yanıldığı Zaman:
 

İmam, namazda yanıldığı zaman sehiv secdesi yapar. Bu durumda imama uyanın da imamla birlikte -ister yanılmış ol­sun, isterse olmasın- sehiv secdesi yapması gerekir. Sehiv sec­desini imamın selam vermeden önce veya sonra yapması fark etmez. İmama uyan kişi, imam selam verdikten sonra bir rekât veya daha fazla namaz kılmadığı sürece imama sehiv secdesinde uymak zorundadır. Bu konuda icmâ vardır. Ancak imama uyan kişinin yanılması durumunda hiçbir şey gerekmez. Bu konu daha Önce açıklanmıştı.

 
8.  İmam Selâm Verdikten Sonra, Bir Rekât Veya Daha Fazla Namaz Kılmış Olan Kimse [23] İmamın Sehiv Sec­desi Yapması Durumunda Ne Yapmalıdır?
 

İmam sehiv secdesini selam vermeden önce yaptığında ona tabi olur; selam verdikten sonra yaptığında İse, ona tabi olmaz. Çünkü onun imamlığı sona ermiştir; namazına devam edenin namazı ise henüz tamamlanmamıştır.[24]


[21] Bkz. El-Fetâuâ, 22/267-268.

[22] Tirmîzî, 230; EbÛ Dâvûd, 682; İbn Mâce, 1004; Ahmed, 4/228. Sahih hadistir.

[23] Böyle bir durum ancak, imama uyan kişinin ilk rekâtta imama yetişe-meyip, ikinci veya daha sonraki rekâtlarda imama uyması halinde söz konusu olabilir. (Çev.)

[24] Yanı, namaza ilk rekâtta yetişemeyen ve bu nedenle imamın selam ver­mesiyle birlikte, selam vermeyip eksik kalan rekâtları tamamlamak İçin namaza devam eden kişi kastedilmekte. (Çev.)