- İmam Nasıl Seçilir?

Adsense kodları


İmam Nasıl Seçilir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sun 15 January 2012, 11:35 pm GMT +0200
İmam Nasıl Seçilir?
 




Ehl-i Sünnet inancına göre bir zatın, imame­tin bütün şartlarına sahip ve yetkili olması, onun İmam olması için kâfi sebep değildir. îmam olabil­me şartlarma sahip olan zatın, aynı zamanda bu vazifeye ssçilmesi gerekir. Bir kimsenin imam ta­yin edilmesi ise, üç şekilde olur:

1 — Bizzat Resulüllah (S.A.V.) tarafından se­çilmekle. Hz. Ebu Bekir'in imameti,    bir bakıma böyle olmuştur.

2 — Bir önceki imamın tayin etmesiyle. Hz. Ebu Bekir'in, kmdi yerine Hz. Ömer'i tayin etme­si böyledir. Bu tarz imam tayin etmenin    meşru olduğu hususunda icma-ı ümmet vardır. Zira; Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer'i imam olarak tayin ettiğin­de, ve Hz.   Ömer de kendisinden   sonra seçilecek İrnam meselesini şûra'ya havale ettiğinde, Müslü­manların bunları itirazsız kabul etmeleri icmadır.

3 — Mü'minîerin tasvibini ve güvenini kaza­nan ve imam seçebilmeye ehil olan kimselerin seç-mesiyle.

İmam seçmaye herkesin iştirak etmesi doğru değildir. İslâm âlimleri, imam seçecek olan MüsIümanlarda bulunması gereken vasıflan üç gurup­ta toplamışlardır. O vasıflar şunlardır: [300]

a) Adaletin bütün    şartlarına sahip olmak. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

I. Büyük günahlardan sakınmak.

II. Küçük günahlarda ısrardan kaçınmak.

III. Hırsızlık vs. gibi, insanı    küçük düşüren fiillerden sakınmak.

IV. İnsan vakan ile mütenasip olmayan şey­lerden kaçınmak.

b) İmamete ehil olmanın şartlannı ve kimin bu işe daha müstehak olduğunu    ayırdedebiîecek kadar bilgi sahibi olmak.

c) Millet ve din işlerini düzenleyip idare et­mede kimin daha salahiyetli olduğu hakkında gö­rüş ve bilgiye sahip olmak.

îmamı seçecek kimselerin kaç kişi olması ge­rektiği hususunda İslâm bilginleri İhtilâf etmiş­lerdir. Bu hususta İki görüş vardır:

Bir kısım âlimler, imamı seçecek olanların her beldede çoğunluğu bulmasının şart olduğunu İleri "sürerler. Fakat Hz. Ebu Bekir'in İmam seçil­mesi, sadsce Benî Saide'nin sofasında bulunanlar tarafından yapılmıştır.

Bir kısım âlimlere göre de; imamın seçilmiş olabilmesi için; en az dört veya beş kişinin nzası ile bir kişinin seçimi yapması yeterlidir. Bu fikir­de ölanlann delili şudur. Hz. Ebu Bekir'e Önce Hz. Ömer, Hz. Ebu Ubeyde, Hz. Üseyd, Hz. Bişr b. Sa'd ve Hz. Sâlİm bîat etmiştir. Bu beş kişinin bîatı İle Hz. Ebu Bekir halîfe seçilmiş, sonra da ashabın hepsi bîat etmişlerdir. Hz. Osman'ı ise, dört kişinin rızası ile Hz. Abdurrahman b. Avf seçmiştir. Bundan sonra da diğer Müslümanlar bîat etmişlerdir.

İmamı seçecek kimselerin sayısı meselesinde fıkıh âlimlerinin ekserisi bu ikinci görüşü kabul ederler.[301]

İmam seçme ehliyetine sahip olanlar, bir İmam seçmek için toplandıkları zaman, imam ola­bilecek vasıftaki insanların hallerini va özellikle­rini tetkik ederler. Bunlardan en faziletlisi ve va­sıfları en mükemmel olanı hangisi ise; ona bîat ederler.

Meselâ; imamete ehil olanlardan birisi daha âlim, diğeri de daha cesur olsa; zamanın icapla­rına göre seçim yapılır. Eğer fitneyi, asileri ve düş­manları önlemeye ihtiyaç varsa; şecaat ve cesa­ret sahibi olanı seçmsk lâzımdır. Memlekette sü­kûnetin devam ettiği bir zaman İse; âlim olanı seçmek daha münasiptir.[302]

Bir görüşe göre; imamı seçecek kimselerin İmama bîatlan, adalet sahibi bir cemaatin huzu­runda ve açık olmalıdır ki; başka birisi kalkıp kendisins bîat edildiği iddiasında bulunmasın. Çünkü böyle bir hal, fitne sebebidir. îmam seçen­lerin bîatlan kesinleşip, bunun haberi İslam ül­kelerine ulaştıktan sonra imamlık iddiasında bu­lunan kimse asi olur. Böyle kimselerle, onları Al­lah'ın (C.C.) emrine döndürünceye   kadar muka-

tele etmek vaciptir. [303] Çünkü bu konuda Pey­gamber Efendimiz (S.A.V.), şöyle buyurmuşlar­dır:

«Eğer iki halifeye biat edilmişse onlardan birini katlediniz.»[304]


Bilal2009
Wed 9 December 2020, 06:16 pm GMT +0200
Allah razı olsun paylaşım için

Sevgi.
Sat 12 December 2020, 02:35 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

ceren
Sat 19 December 2020, 01:53 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bizlere sunulan bilgilerden kardeşim...