- İlim kalkacak ve yok denecek hale gelecek mi?

Adsense kodları


İlim kalkacak ve yok denecek hale gelecek mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 3 January 2012, 03:37 pm GMT +0200
bölüm: 5

İlim kalkacak ve yok denecek hale gelecek mİ?



2652- Abdullah b. Amr b. As (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “ALLAH ilmi insanların kafalarından söküp çıkaracak kaldıracak değildir. Fakat ilmi, ilim adamlarını ortadan kaldırmak suretiyle kaldıracaktır. Sonuda hiç âlim kalmayacak ve insanlar cahil bilgisiz kimseleri kendilerine önder lider ve kurtarıcı seçecekler ve onlara dini ve ilmi meseleler soracaklar onlar da cahilce fetva vererek hem kendileri sapıtmış hem de başkalarını saptırmış olacaklardır.” (Müslim, İlim: 5; İbn Mâce, Mukaddime: 1)

 Bu konuda Âişe ve Ziyâd b. Lebid’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Aynı hadisi Zührî, Urve’den, Abdullah b. Amr’dan ve Âişe’den benzeri şekilde rivâyet etmişlerdir.


2653- Ebû’d Derdâ (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) ile birlikte bulunuyorduk gözleri semaya dikti ve şöyle buyurdu: “İlim insanlardan aşırılıp kaybolacağı zaman ilim adına hiçbir şeye güçleri yetmeyecektir.” Bunun üzerine Ziyâd b. Lebîd el Ensarî dedi ki: Kur’ân-ı devamlı okuduğumuz halde ilim bizden nasıl aşırılıp yok edilecektir? “ALLAH’a yemin ederim ki Kur’ân-ı mutlaka okuyacağız kadınlarımıza ve çocuklarımıza da okutacağız.” Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: Ey Ziyâd annen senin hasretinle yansın, Ben de seni Medîne halkının hukukçularından saymakta idim. İşte Tevrat ve İncil Yahudî ve Hıristiyanların elindedir. Onlara ne faydası oluyor Cübeyr diyor ki: Sonra Ubâde b. Sâmit’le karşılaştım ve kardeşin Ebû’d Derdâ nelerden bahsediyor işitmedin mi? Ebû’d Derdâ’nın söylediklerini kendisine haber verdim Ubâde b. Sâmit şu cevabı verdi: Ebû’d Derdâ doğru söylemiştir. İstersen insanlardan kaldırılacak ilk ilmi sana haber vereyim mi? “Huşu`” dur. Belki de büyük bir mescide gireceksin ve orada huşu’ içerisinde bir adam bulup göremeyeceksin.” (Müslim, İlim: 5; İbn Mâce, Mukaddime: 1)

 Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir.Muaviye b. Salih hadisçiler yanında güvenilen biridir. Yahya b. Saîd el Kattan’dan başka onun hakkında söz edeni bilmiyoruz. Muaviye b. Salih’den de bu hadisin bir benzerini rivâyet edilmiştir. Bazıları da bu hadisi Abdurrahman b. Cübeyr b. Nüfeyr’den babasından, Avf b. Mâlik’den rivâyet etmişlerdir.



RAMAZAN 7/D
Fri 19 August 2016, 05:34 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Ne kadar şey öğrendiysek bunları yayalım ve daha çok öğrenme çabasında olalım .
İlk ortadan kalkacak olan ilim huşuymuş . Gerçekten namazda tam bir huşu içerisine girmek çok zor .
Rabb'im bizleri salih kullarından eylesin .

ALLAH cc razı olsun

yagmur_7-c
Fri 19 August 2016, 05:37 pm GMT +0200
Ve aleykum selam
İlim asla yok olmaz ama ilim adamları kaybolabilir ....Rabbim ilim yolunda ölmeyi nasip etsin inşallah...Rabbim ilimsiz bırakmasın inşallah hiçbir kulunu......

HALACAHAN
Fri 19 August 2016, 05:47 pm GMT +0200
Rabbim bizleri ilimsiz bırakma ..Amin..

Bilal2009
Fri 19 August 2016, 06:41 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri ilmin yerini cahilliğin olacağı zamanda ilimden yoksun bırakmasın.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Mustafa/Samed
Thu 27 October 2016, 05:03 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

melda 6D
Thu 27 October 2016, 06:18 pm GMT +0200
Ahir zamandayız ve bu zamanda da cahilce fetva verenleri görüyoruz rabbim ilmi bizden eksik etmesin.