- İlim Cahilliğin Yerini Aldı

Adsense kodları


İlim Cahilliğin Yerini Aldı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 24 July 2012, 12:39 pm GMT +0200
İlim Cahilliğin Yerini Aldı

Hz. Peygamber dünyadan cehaleti kaldırdı ve insanlığın yararına bir bilgi hazinesi getir­di: "Allah mü'minlerin dostudur. Onları ka­ranlıklardan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin dos­tu da tâğûttur. (O da) onları aydınlıktan ka­ranlığa çıkarır. Onlar ateş halkıdır, orada ebedî kalacaklardır." (2:257). Burada 'karan­lık', kişinin Sırat-ı mustakîm(doğru yol)den sapmasına ve bütün gayret ve enerjisini yanlış yollarda kullanmasına sebep olan cahiliye ve şirk karanlığı manâsında kullanılmıştır. Bu­nun aksine aydınlık (nâr) ise kişinin hakikati apaçık görmesini, hayatın gerçek anlamının farkına varmasını ve bilerek ve şuurlu olarak doğru yolu takip etmesini sağlayan Hakikat Nûr'u anlamında kullanılmıştır. (The Mea-ning ofthe Qur'an, c. I, sh. 186).

İnsanların dostu Hz. Peygamber onlara Kitâb'ın bilgisini öğretti, onları günahlarından arıtarak maddî ve manevî alanda gidebildikle­ri kadar ileriye yöneltti. "Nitekim kendi içi­nizden, size âyetlerimizi okuyan, sizi temizle­yen, size Kitâb ve hikmeti ve bilmediklerinizi öğreten bir Rasûl gönderdik." (2:151).

Bakara süresindeki bu âyette, Allah'ın, Rasûlü Muhammed vasıtasıyla insanlara ulaştırdığı nîmet ve rahmeti sayılmaktadır. Hz. Peygamber onlara ilim ile dolu Al­lah'ın Kitabım öğretir; onları günahlarından ve kötülüklerinden arıtarak yaşantılarına iyi­lik ve takva getirir; ve onlara kâinatın sırlarını bulma ve bilme, bu sırları kendi faydaları doğrultusunda kullanma hikmetini ve hakkın­da hiçbir şey bilmedikleri daha pek çok şeyi öğretir. Bütün bu üstün ve faydalı şeyleri in­sanlık Hz. Peygamber'den öğrenmiştir.