- İleri sürdükleri şüpheler bunların tahlil ve tenkidi

Adsense kodları


İleri sürdükleri şüpheler bunların tahlil ve tenkidi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Sat 2 October 2010, 03:24 pm GMT +0200
                                                      İleri Sürdükleri Şüpheler Ve Bunların Tahlil Ve Tenkidi:
 

1- Derler ki: Farklı mezheplere mensup olanlar dahil hemen he­men bütün müslümanlar, islamın ilk döneminde bu tür evliliğin meşru olduğunu, "o halde onlardan yararlanmamıza karşılık kararl aştın İmiş olan ücretlerini bir hak olarak verin"[452] ayetinin bu hususta indiğini kabul ederler.

Ayette geçen "onlardan faydalanma" ifadesini mut'a nikahıyla tef­sir etmişlerdir. Cumhuru ulema, bundan maksat, islamın ilk dönemindeki mutadır, demişlerdir.

Nitekim Ibnu Abbas, Übeyy ve Ibnu Cübeyr, ayeti "belli bir süreye kadar onlardan faydalanmanıza karşılık ücretlerini onlara verin" şeklinde okumuşlardır.

Bu zatların Kur'an'ın tahrif edildiğine inanmalan mümkün değildir. O halde onlar, kıraati değil, ayetin tefsirini kastederek onu bu şekilde okuyorlardı.

Ayetin mut'ayı kastettiği hususu şüphe konusu olmamalıdır.

O halde mesele, ayetin mensuh olup olmadığında düğümlenmektedir.

Müslümanlann cumhuru ve Cabir'in bütün sahabeden yaptığı na­kil, ayetin mensuh olmadığı doğrultusundadır. Imran b. Husayn şöyle demektedir: Mut'a ayeti nazil oldu ve Rasûlullah'la (s.a.v.) birlikte onunla amel ettik. Onu nesheden herhangi bir ayet de inmedi. Peygam­ber (s.a.v.) de vefat edinceye kadar mut'ayı yasaklamadı. -Rivayetin tamamı, Râzî'nin tefsirinde mevcuttur.- Daha sonra bu konuyla ilgili birtakım görüşler ileri sürüldü.

Rivayet, Sahih-i Müslim'de de tam olarak mevcuttur.

Müteahhir müslüman alimlerin cumhuruna göre ise, ayet men-suhtur. Sadece ayetin ne ile neshedildiği meselesinde ihtilaf vardır.

Bazıları, neshedenin Kur'an'da olduğunu söylerken bazıları, sünnetteki bazı rivayetler olduğunu, kimileri de neshedenin icma olduğunu söylüyorlar, ileri sürülen bu görüşlerin hepsi de tartışmaya açıktır.

Ayetlere gelince, hiçbir şekilde nasih olmaya elverişli bir ayet Kur'an'da yoktur. Bu nedenle alimler bu görüşe önem vermemişlerdir. Gerçi bazıları laf olsun diye kimi ayetleri zikrediyorlar ama bu ayetlerin neshle bir ilgisi yoktur, ileri sürdükleri bu ayetlerden en önemlisi: "Ve onlar ki, iffetlerini korurlar, ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu (cariyeleri) hariç" ayetidir. [453]

Laf olsun diye bu ayeti zikrettikleri için ardından bu ayetin neshedici olduğunu reddederler. Çünkü mut'a ile nikahlanan, zevcedir = eştir. Miras ve boşama gibi zevcenin bazı vasıflarım taşımaması, onu zevcelikten çıkarmaz. Ayrıca neshettiğini söyledikleri bu ayet mekki, mutayı ifade eden ayet ise medenidir. [454]

Bu söz, bir aldatmaca ve mugalatadan ibarettir. Sözü tahrif et­mektir. [455]