- İlâhî Kanunun Hâkimiyeti

Adsense kodları


İlâhî Kanunun Hâkimiyeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 10 August 2012, 12:37 pm GMT +0200
1- İlâhî Kanunun Hâkimiyeti

İslâm devleti, bütün otorite ve yönetim hakkı­nın, kâinatın yaratıcısı ve hâkimi olarak Al­lah'a ait olduğu temeline göre teşkilatlanmış­tır. Bu yüzden onun koyduğu kanun, bütün beşerî kanunlardan üstündür ve her durumda uyulması zorunludur. Bu prensip Kur'ân'da, tam anlamıyla açıklanmaktadır (4:58, 64-65, 80, 105; 5:45-46; 12:40; 24:54-56; 33:36 ve 59:7).

Rasûlullah de çeşitli vesilelerle bu husus­lara işaret etmiş ve açıklıkla beyanda bulun­muştur: "Allah'ın kitabına tâbi olunuz. Onun helâl kıldığını helâl, haram kıldığını da haram biliniz." (Tabaranî ve Ahmed b. Hanbel'in Müsned'ine istinaden Kenzû'l-Ummâl).

Rasûlulllah ayrıca şöyle buyurmuştur: "El­bette ki Allah, uyulması gereken bazı emirler göndermiştir (ferdiz); onları ortadan kaldır­mayınız. Bazı haramlar koymuştur, bunları ihlâl etmeyiniz. Allah'ın bazı sınırlamaları vardır (hudud); onları aşmayınız. Bazı husus­larda da birşey buyurmamıştır, sükût ile geç­miştir; sizin de bunların üzerinde bahislere girmemeniz gerekir." (Darekutnî'ye istinaden Kenzû'l-Ummâl, c. I). "Kim Allah'ın Kitabına sarılırsa, bu dünyada sapıklığa düşmez, ahirette de bedbaht olmaz." (Mişkât). Veda haccında da şöyle buyurmaktadır: "Size iki şey bırakıyorum. Onlara uyarsanız yolunuzu şa­şırmaz ve sapıtmazsınız: Allah'ın Kitabı ve Rasûlünün sünneti." (Muvatta ve Kenzû'l-Ummâl, c. I). Peygamber ayrıca, şunu ila­ve etmektedir: "Size neyi yapmanızı emrettiysem, onu alın; neyi yasakladıysam, ondan uzak durun." (Kenzu l-Ummâl, c. I).

Görüldüğü gibi Kur'ân ve Hz. Peygamber'in sünnetince, İlâhî kanunun üstünlüğü ve hâkimiyeti ihdas edilmekte ve Allah'ın kanu­nu ile çatışan hiçbir kanuna uyulmaması ge­rekmektedir (Geniş bilgi için bkz. Sîret An­siklopedisi, c. I ve II).