- İklim değişikliği sınırları değiştiriyor

Adsense kodları


İklim değişikliği sınırları değiştiriyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Sun 7 February 2010, 12:27 am GMT +0200


Değişen hava koşulları ve artan sıcaklıklar Afrika ülkelerinin 'çizilen' sınırlarını değiştiriyor

İklim değişikliği ile birlikte dağlardaki buzulların erimesi sonucu Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki sınır değişmeye başladı. Buzulların erimesi ve su yataklarının değişmesi ile, Uganda "küçüldü".

Doğu Afrika’da Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırı boyunca uzanan, Afrika’nın en yüksek üçüncü dağı Ruwenzori de iklim değişikliğinden nasibini alıyor.

Bir asır kadar önce dağda buzullarla kaplı bölge yedi buçuk kilometrekareyken, bu alan şimdilerde bir buçuk kilometrekare bile değil.

Buzulların erimesi, Uganda ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında sınırı çizen nehrin akışında değişime yol açıyor. Sel tehdidi gündeme geliyor.

Bu durum, ormanların yokolması ve kuraklıkla biraraya gelince akış düzenindeki değişim kaçınılmaz hale geliyor.

Son 20-30 yılda beş kilometrekareden daha büyük bir alanın Uganda’dan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne kaydığı gözlendi. Yani iklim değişikliğinin tetiklediği doğa olayları, iki ülke arasındaki sınırı değiştiriyor.

 

Uzmanlar, son birkaç yılda nehrin ortalama 10 metre genişlediğini belirtiyor. Ortaya çıkan bu tabloda; yani sınırların değişmesinde öne çıkan sorunlardan biri bölgenin petrol açısından zengin olması...

Kimi yetkililer bu durumun iki ülke arasında anlaşmazlığa yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Bu arada, Semliki nehrinin akışındaki değişim, şimdiden çok sayıda Ugandalı çiftçiyi etkiledi. Çiftçiler, arazilerinin kontrolünü kaybetti. Ugandalı bir çiftçinin "Uganda sınırları içinde olan toprağımız, şimdilerde Kongo’nun kontrolüne geçti" şeklindeki sözleri, bölgede yaşanan durumu gözler önüne seriyor.
Dünya Bülteni