sumeyye
Mon 19 December 2011, 02:15 pm GMT +0200
Bölüm: 120
ÝKÝNDÝ NAMAZININ ERKEN KILINMASI
ÝKÝNDÝ NAMAZININ ERKEN KILINMASI
159- Âiþe (r.anha)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.) güneþ Âiþe (r.anha)’nýn odasýndan henüz yükselmeden ikindi namazýný kýlardý.” (Buhârî, Mevâkît: 12; Ebû Dâvûd, Salat: 5)
ž Tirmîzî: Bu konuda Enes, Ebû Erva, Câbir ve Rafi’ b. Hadîç’den de hadis rivâyet edilmiþtir. Yine Rafi’den ikindi namazýnýn geciktirilmesiyle alakalý bir hadis daha rivâyet edilmiþ olup sahih deðildir.
Tirmîzî: Âiþe’nin bu hadisi hasen sahihtir. Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan bir kýsým ilim sahipleri bu görüþtedir. Ömer, Abdullah b. Mes’d, Âiþe ve Enes bunlardandýr. Tabiin’den bir kýsým alimler ise ikindi namazýný erken kýlmayý tercih ederek geciktirmeyi hoþ görmemiþlerdir. Abdullah b. Mübarek, Þâfii, Ahmed ve Ýshâk bu görüþtedirler.
160- Alâ b. Abdurrahman (r.a.)’den rivâyet edilmiþtir: Bir gün öðle namazýný kýldýktan sonra Enes (r.a.)’ýn Basra’daki evine gitmiþti. Enes (r.a.)’ýn evi mescidle yan yana idi, ikindi namazýnýn vakti girdi namazýnýzý kýlýn dedi. Biz de kalkýp namazýmýzý kýldýk, namazýmýzý bitirince Enes (r.a.) þöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v.)’den iþittim þöyle buyurmuþtu: “Vaktinden geç kýlýnan namaz münafýðýn namazýdýr. Güneþin batmasý yaklaþýncaya ve güneþ þeytanýn iki boynuzu arasýna girinceye kadar oturur bekler sonra kuþun yem gagaladýðý gibi acele olarak dört rek’at namaz kýlar ve az okumak suretiyle Allah’ý da çok az zikreder.” (Nesâî, Mevâkît: 7; Ebû Dâvûd, Salat: 5)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.