- İki Kişi Arasına İzinleri Olmadan Oturma

Adsense kodları


İki Kişi Arasına İzinleri Olmadan Oturma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Mon 23 April 2012, 01:53 pm GMT +0200
21. İki Kışı Arasına İzinleri Olmadan Oturmanın Hükmü


 

4844... Amr b. Şuayb'den (ya da dedesinden rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.):

 "İzinleri olmadıkça iki kişinin arasına oturulmasın" buyurmuştur.[272]

 

4845.... Abdullah İbn Amr'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur: "İzinleri olmadıkça (aralarına oturmak suretiy­le) iki kişinin arasını ayırmak hiçbir kimse için helâl değildir."[273]

 
Açıklama

 

Bu hadis-i şerifler, aralarında genişçe bir açıklık kalmayacak şekilde, birbirlerine yakınca oturan iki kişi arasına izinleri olmadıkça bir üçüncü şahsın oturmasının caiz olmadı­ğını ifade etmektedir.

Çünkü böyle birbirlerine yakın oturan iki kişinin arasına girmek, onla­rın yerlerinin daralmasına ve bu yüzden de rahatsız olmalarına sebep olur. Müslümanı rahatsız etmekse haramdır. Bu sebeple onların izni olmadan aralarına girmek caiz değildir.

Birbirlerine böyle yakın bir şekilde oturan kişilerin aralarında sıkı bir arkadaşlık bağı ya da konuşacakları bir sırlan vardır. Aralarına üçüncü bir şahsın girmesi onların bu mahrem olan sohbetlerine engel olacağı için on­ları rahatsız edeceğinde şüphe yoktur.

Binaenaleyh böyle birbirlerine yakın olarak oturan iki arkadaşın arala­rına oturarak onları rahatsız etmek, haram olduğundan bir meclise varıl­dığı zaman öyle birbirlerine yakın oturan iki kişinin arasına oturmaktan son derece kaçınmak icab eder. Bu kural İslâm muaşeret kurallarından bi­ridir.[274]

[272] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/56.

[273] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/56.

[274] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/56-57.