- İhramda Bulunan Kimsenin Nikâhı

Adsense kodları


İhramda Bulunan Kimsenin Nikâhı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 29 October 2011, 04:01 pm GMT +0200
22. İhramda Bulunan Kimsenin Nikâhı



69. Süleyman b. Yesar'dan: Resûlullah (s.a.v.), Ebû Rafi' ile ensardan bir zatı gönderdi, Haris'in kızı Meymune'yi onları vekil kılarak kendisine nikahlattı. Kendisi ise henüz daha Medine'den çıkmamıştı.

 

70. Abdüddar oğullarının kardeşi Nübeyh b. Vehb'den: Eban b. Osman'ın hac emiri olduğu zaman, Ömer b. Ubeydullah ona bir haber göndererek «Şeybe b. Cübeyr'in kızını Talha b. Ömer'e nikahlamak istiyorum, onun için senin de orada bulunmanı istiyo­rum» dedi. O sırada Ömer de Eban da ihramlı idiler. Bunun üzeri­ne Eban şöyle dedi: Ben, Osman b. Affan'dan Hz. Peygamber'in «İhramlı bulunan bir kimse başkası ile nikâhlanamaz, baş­kası için nikâh kıyamaz ve kız isteyemez» dediğini duydum.[52]

 

71. Ebû Gatafan b. Tarîf el-Mürrî'den: Babam Tarif, ihramlı iken bir kadınla nikahlandı. Ömer b. Hattab bu nikâhı kabul et­medi.[53]

 

72. Abdullah b. Ömer'den: İhramda bulunan kimse, ne kendi­si içirene de başkası için nikâh kıyamaz, kız isteyemez.[54]

 

73. imam Malik'ten: Sa'd b. Müseyyeb; Salim b. Abdillah ve Süleyman b. Yesar'â «İhramda bulunan kimsenin nikahlanma ve­ya nikâh kıyma durumuyla ilgili» bir soru soruldu. Onlar şu ceva­bı verdiler:

«— İhramda bulunan ne kendisi için nikâh kıydırabilir, ne de başkası için nikâh kıyabilir.»

«Karısını boşamış olan bir kimse ihramda iken henüz iddeti dolmamış olan karısına dönmek istese dönebilir mi?» sorusuna İmam Malik şu cevabı verdi:

«— Eğer iddet müddeti dolmamış ise, adam da henüz ihram­da iken karısına dönmek istiyorsa dönebilir.»[55]


[52] Müslim, Nikâh, 16/41. Ayrıca bkz.Şeybanî, 436.

[53] Şeybanî, 438.

[54] Şeybanî, 437.           

[55]Hanefi Mezhebine göre, ihramlı nikâhlanabilir, ama öpme ve birleşme yasaktır.

sumeyye
Tue 30 September 2014, 12:02 am GMT +0200
s.a.. , Ihramliyken nikah bazi mezheplere göre olmuyor konuda bu bildirilmis..Rabbim c.c razi olsun kardesim önemli konulari vesilen ile ögrenip , tekrarliyoruz.

cerendemir
Tue 30 September 2014, 02:46 pm GMT +0200
Aleykümselam.Bu bilgileri ilk defa okuyorum.Allah razı olsun inşallah.İhramlı iken hem kendine hemde başkasına kız isteyemez  ve nikah kıyamazsın.