- İhlâs

Adsense kodları


İhlâs

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
meryem
Wed 16 February 2011, 11:57 am GMT +0200
İhlâs

 'Katıksız oldu', 'min' ile kullanıldığında 'kurtuldu, ayrıldı' anlamına gelen Ha-Lâ-Sa' fiilinin 'if al' babındandır. 'Ahlâsa’ 'arıttı, saflaştırdı' demektir; bu du­rumda 'İhlas' da 'arıtma, saflaştırma, ayırma’ katlığı­nı giderme' anlamına gelmektedir. [394]

“De: “Eğer Ahiret Yurdu Allah katında insanlar­dan halis olarak sizin içinse, sözünüzde de doğru iseniz ölümü temenni edin” (Bakara: 94).

 “Bu hayvanların  karanlıkarındaki halis' olarak erkeklerimiz içindir ve eşlerimize haramdır”  dediler..” (En'am: 139).

Yukarıdaki ayetlerde geçen kullanımdan anlaşıla­cağı gibi, halis başka hiç bir şeyle paylaşılmayıp, yal­nızca kendi başına olan, karışım ve katışığı olmayan anlamına gelmektedir. İşte, ihlâs 'halisleştirme, her türlü karışık ve katışığı giderme' demektir.

İnsan çok çeşitli nefsî ve şeytanî etkilerin altında­dır. Şeytan bir ayet-i kerimede de belirtildiği gibi insa­na sağından, solundan, önünden ve arkasından yakla­şır; yaptıklarını kendine güzel gösterir, günahlarını süs­ler püsler; böylece insan iyi yapıyorum diyerek bilme­den kötü amellerde bulunur; Allah'a ibadet ediyorum diye nefsinin derinliklerinde yatan bir takım arzula­ra, kadına, makam ve mevkiye, şöhrete ve daha başka şeylere ibadet edebilir. Bütün bunlardan kurtulup Al­lah'a ibadet etse bile, amellerine riya karışabilir, baş­kalarının yaptıklarını güzel görmesini arzulayabilir. Dinini bir takım dünya menfaatlerine bilerek veya far­kında olmadan alet edebilir.. Kısaca, insanın aldanma yolları çok fazladır. İşte, mü'mine düşen bütün bunlar­dan kurtulup yalnızca Allah'a ibadet etmesi, kalbini nefsin ve şeytanın her türlü etkilerinden, amelini ve niyetini riyadan, Allah'ın rızası dışındaki razılıklardan arındırması ve dininde Allah'tan ve O'nun rızasından başka hedef gözetmemesidir; işte bu İhlâs'tır; her tür­lü kötülük, beşerî, nefsî ve şeytanî karışımdan uzak olan tek din de İslâm'dır:

“Ancak tevbe edip ıslah edenler, Allah'a yapışan­lar ve dinlerini Alah'a halis kılanlar, işte onlar mü'minlerle beraberdirler..” (Nisa: 146).

“Biz sana Kitabı hakkla indirdik, öyleyse Allah'a dini O'na halis kılarak ibadet et. Dikkat, halis din Allah içindir” (Sad: 2-3). [395]


[394] Müfredat, 277.

[395] Ali Ünal, Kur’an’da Temel Kavramlar, Beyan Yayınları: 522-523.