- İhlâs Suresini Okumanın Fazileti

Adsense kodları


İhlâs Suresini Okumanın Fazileti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Fri 16 December 2011, 09:00 pm GMT +0200
44- İhlâs Suresini Okumanın Fazileti


727- Ebu'd-Derdâ' (r.a)’tan rivayet edilmiştir: “Peygamber (s.a.v.):

“Sizden birisi bir gecede Kur'an'ın üçte birini okumaktan aciz midir?” diye sordu. Sahabiler:

“Bizden birisi, bir gecede Kur'an'ın üçte birini nasıl okuyabilir?” dedi­ler. Peygamber {s.a.v.):

“İhlas suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir” buyurdu. [1036]

728- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edilmiştir: Resulullah (s.a.v.):

“Toplanın! Çünkü size Kur'an'ın üçte birini okuyacağım!” buyurdu. Bu­nun üzerine sahabilerden toplanan toplandı. Sonra Allah'ın Peygamberi (s.a.v.) evinden dışarı çıkıp Ihlâs suresi'ni okudu. Sonra evine geri girdi. Birbirimize:

“Sanırım, ona gökten bir haber geldi. Girmesine sebep o oldu” dedi.

Sonra Allah'ın Peygamberi (s.a.v.) yanımıza geri çıkıp:

“Ben size 'Kur'an'ın üçte birini okuyacağım” demiştim. Dikkat edin ki! Bu sure, Kur'an'ın üçte birine denktir” buyurdu. [1037]

729- Hz. Aişe (r.nhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) bir kimseyi askeri bir birliğin başında komutan ola­rak savaşa göndermişti. Bu kimse, yanındakilere namaz kıldırırken kıraatini daima İhlas süresiyle bitiriyordu. Seferden döndüklerinde sahabiler bu du­rumu Peygamber (s.a.v.)'e bildirdiler. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.):

“Bunu hangi şey için yaptığını ona sorun?” buyurdu. Sahabiler (gidip bunun sebebini) o kimseye sordular. O da: “Çünkü İhlas suresi, Rahman'ın sıfatlarını içermektedir. Dolayısıyla da ben bu sureyi okumayı seviyorum' diye cevap verdi. Sahabiler, o kimsenin bu sözünü Resulullah'a söylediler. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.):

Ona haber verin ki, Allah'ta onu seviyor!” buyurdu.” [1038]

Açıklama: İhlâs suresi; alemlerin yaratıcısı yüce Allah'ın birliğini ve her türlü ihtiyaçtan uzak bulunduğunu, bütün mahlukatin kendisine muhtaç olduğunu, doğurmaktan ve doğrul­muş olmaktan münezzeh olduğunu, ortağının ve benzerinin bulunmadığını ifade etmek­tedir. Ayrıca yüce Allah ile ilgili bütün batıl inançları ve iddiaları reddetmekte ve Allah ile ilgili gerçeği tüm açıklığıyla ortaya koymaktadır.

Alimler, İhlâs suresinin, Kur'an'ın üçte birine denk olmasının keyfiyetini çeşitli şekil­lerle açıklamışlardır:

1- Kur'an, genel olarak; tevhid, peygamberlik, ahiret olmak üzere üç kısma ayrılır. İhlâs suresi de, sırf Allah'ın sıfatlarına özgüdür. Bu nedenle de İhlâs suresi, Kur'an'ın üçte birine denk olmaktadır.

2-  İhlâs suresinin sevabı katlanarak, Kur'an'ın üçte birinin katlanmayan sevabı ka­dar olur.

“Allah'ın, kulunu sevmesi'ne gelince, Mâzİrî'ye göre, bundan maksat; kullarına sevab ve nimet vermeyi dilemesidir. Bazılarına göre ise onlara sevab ve nimet vermeyi vaad etmesi değil, fiilen bu sevab ve nimeti vermesidir.

“Kulların Allah'ı sevmesi” ise bazılarına göre; Yüce Allah'a meyletmelerinden ibarettir. Bazılarına göre ise O'na ibadet ve taata devam etmeleridir.


[1036] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/195, 6/442, 443, 447; Nesâi, Amelu'1-Yevm ve'1-Leyl, 701;

Abd b. Humeyd, Müsned, 211.

[1037] Titmizî, Fezailu'l-Kur'an 11, 2900; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/429.

[1038] Buhârî, Tevhid 1; Nesâî, İftitah 69.


sumeyye
Thu 17 January 2013, 06:45 pm GMT +0200
s.a.. ; Kur'anin üçte biri olan ihlas suresini okuyoruz elhamdulillah , manasini da anlayip okumak önemli..Kendimizi her açidan gelistirenlerden oluruz insaallah.