- İftitah Tekbirinin Hükmü

Adsense kodları


İftitah Tekbirinin Hükmü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Mon 1 October 2012, 01:11 pm GMT +0200
İftitah Tekbirinin Hükmü:[181]

 

Namaz içindeki tekbirler konusunda hukukçular üç grupta toplanır:

a) Bir grup hukukçuya göre, namazdaki bütün tekbirler farzdır.

b) İbn Âliye ve Ebu Bekr el-Esamm'ın içinde bulunduğu gruba gö­re hiçbir tekbir farz değildir, bütünü sünnettir.

c) Cumhur'a göre sadece iftitah tekbiri farzdır: ÜM'e göre iftitah tekbiri rükün, Hanefî Mezhebine göre şarttır:[182]

1) ÜM'e ve Caferi Mezhebine göre, namaza başlarken iftitah tekbiri için mutlaka Allahu Ekber sözlerini söylemek gerekir.

2) Hanefî Mezhebine göre namaza başlarken Allahu Ekber yeri­ne, Allahu Kebîr veya yalnızca Allah, el-Hamdulillah, Subhanellah, La ilahe illallah, er-Rahmân A'zam, er-Rahîm Ecel denmesi de yeterlidir. Çünkü bunlar ta'zim ifade eden sözler­dir. Fakat Allahummegfirlî, estağfirullah, eûzu billah veya bismillah gibi tabirleri, tekbir sözü olarak söylemek iftitah tekbiri yerine geçmez. Ebu Hanife'ye göre, dilde de söylenin­ce namaza başlanmış olur.

(3) eş-Şafii'ye göre sadece Allahu Ekber ve Allahul-Ekber; Ebu Yusuf a göre bu ikisiyle birlikte Allahu Kebir denince de tek­bir alınmış olur. eş-Şafii'ye göre, bir an önce tekbîr sözlerini öğrenmek gerekir.

İftitah tekbirinin farz olduğu icmayla sabittir. Bu icmaın dayanakla­rından biri "Rabbini tekbir ile an”[183] âyetidir.

Sevrî, eş-Şafii, Rebîa, Malik, İshak b. Râheveyh, Ebu Sevr ve İbnu'l-Munzîr'e göre iftitah tekbirini unutma halinde namaz sahih olmaz; Said b. Museyyeb, el-Hasenu'l-Basrî, Zuhrî, Katâde, Hakem ve Evzaî'ye göre, unutunca rükû tekbiri yeterli olur.

 


[181] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 95; Kâsâni, BS, c. I. s. 130.

[182] Şeybanî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 94-95; Şafiî, Umm, c. I, s. 100; Serahsî, Mebsût, c. I, s. 11, 36, 208; İbn Kudame, Mugni, c. I, s. 460-464; İbn Rüşd, DM, c. I, s. 96; Kâsânî, BS, c. I, s. 130; Abdurrahman el-Ceziri, el-Fıkh ale'1-Mezâhibi'l-Erba'a, c. I, s. 219, 228; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 55 (1).

[183] Muddesir:74/3.