sumeyye
Mon 1 October 2012, 01:11 pm GMT +0200
İftitah Tekbirinin Hükmü:[181]
Namaz içindeki tekbirler konusunda hukukçular üç grupta toplanır:
a) Bir grup hukukçuya göre, namazdaki bütün tekbirler farzdır.
b) İbn Âliye ve Ebu Bekr el-Esamm'ın içinde bulunduğu gruba göre hiçbir tekbir farz değildir, bütünü sünnettir.
c) Cumhur'a göre sadece iftitah tekbiri farzdır: ÜM'e göre iftitah tekbiri rükün, Hanefî Mezhebine göre şarttır:[182]
1) ÜM'e ve Caferi Mezhebine göre, namaza başlarken iftitah tekbiri için mutlaka Allahu Ekber sözlerini söylemek gerekir.
2) Hanefî Mezhebine göre namaza başlarken Allahu Ekber yerine, Allahu Kebîr veya yalnızca Allah, el-Hamdulillah, Subhanellah, La ilahe illallah, er-Rahmân A'zam, er-Rahîm Ecel denmesi de yeterlidir. Çünkü bunlar ta'zim ifade eden sözlerdir. Fakat Allahummegfirlî, estağfirullah, eûzu billah veya bismillah gibi tabirleri, tekbir sözü olarak söylemek iftitah tekbiri yerine geçmez. Ebu Hanife'ye göre, dilde de söylenince namaza başlanmış olur.
(3) eş-Şafii'ye göre sadece Allahu Ekber ve Allahul-Ekber; Ebu Yusuf a göre bu ikisiyle birlikte Allahu Kebir denince de tekbir alınmış olur. eş-Şafii'ye göre, bir an önce tekbîr sözlerini öğrenmek gerekir.
İftitah tekbirinin farz olduğu icmayla sabittir. Bu icmaın dayanaklarından biri "Rabbini tekbir ile an”[183] âyetidir.
Sevrî, eş-Şafii, Rebîa, Malik, İshak b. Râheveyh, Ebu Sevr ve İbnu'l-Munzîr'e göre iftitah tekbirini unutma halinde namaz sahih olmaz; Said b. Museyyeb, el-Hasenu'l-Basrî, Zuhrî, Katâde, Hakem ve Evzaî'ye göre, unutunca rükû tekbiri yeterli olur.
[181] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 95; Kâsâni, BS, c. I. s. 130.
[182] Şeybanî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 94-95; Şafiî, Umm, c. I, s. 100; Serahsî, Mebsût, c. I, s. 11, 36, 208; İbn Kudame, Mugni, c. I, s. 460-464; İbn Rüşd, DM, c. I, s. 96; Kâsânî, BS, c. I, s. 130; Abdurrahman el-Ceziri, el-Fıkh ale'1-Mezâhibi'l-Erba'a, c. I, s. 219, 228; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 55 (1).
[183] Muddesir:74/3.