- İftarda midenize yüklenmayin!

Adsense kodları


İftarda midenize yüklenmayin!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
melek24
Sat 22 August 2009, 03:41 pm GMT +0200
Ramazan'da yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye iftarla birlikte fazla yüklenmek sindirim sorunlarına neden olabilir.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Funda Elmacıoğlu, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmemesinin bazı sorunlara neden olabileceğini belirterek, ''Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir '' dedi.

Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında insanların beslenme şekli ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle dengeli beslenmeye önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Ramazan ayında oruç tutan insanların çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için aldıkları gıdalara dikkat etmelerini isteyen Elmacıoğlu, ''Ramazan ayında beslenme sıklığı 4 öğün olmalıdır. İftar açılışı, iftar yemeği, gece yatmadan önce bir ara öğün ve sahur yemeği olmalıdır. Ayrıca gerekli olan sıvı ihtiyacı da mutlaka karşılanmalıdır''dedi.

Elmacıoğlu, iftarda oruç açıldıktan yarım saat sonra ana yemek yenilmesi gerektiğini, özellikle enerji verecek, kan şekerini düzenleyecek ve sıvı ihtiyacınızı karşılayabilecek besinlerin seçilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin vücudun ihtiyacı olduğunu hatırlatan Elmacıoğlu, şu bilgileri verdi:

''Sağlıklı olmak, sağlıklı bir vücuda sahip olmakla başlar. Dolayısı ile vücudunuza iyi bakmak, sadece belirli dönemleri değil her gün her saati kapsamalıdır. Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir. Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle orucu hafif yiyeceklerle açmak yararlı olacaktır. İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca yemek esnasında su içmek de sindirimi güçleştirir.''

Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durulmasını isteyen Elmacıoğlu, ''Bu tür besinlerden uzak durmak, gece oluşabilecek hazımsızlıklar ve mide yanmalarına karşı faydalı olacaktır''dedi.

Burcu7
Sun 18 May 2014, 06:23 pm GMT +0200
ben genellikle en hafifii suyla iftarımı tamamlıyorum başka bişi ye ihtiyaç duymuyorumm

8/A
Fri 27 June 2014, 10:06 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh(...)
Gerçekten bizlerde dahil bir çok insan direkt olarak sıvı tüketip bomboş midelerimizi sadece sıvı ile dolduruyoruz...
Yemeğide üstüne yiyince midemiz çöküyor...
ALLAH razı olsun bu yazıda Ramazan ayında iftardan sonra nasıl beslenmem gerektiğini öğrendim(...)

Hanife 8.D
Fri 27 June 2014, 10:57 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh; Sıcaklar ve aşırı nemin yanı sıra oruç süresinin 16 saati bulması bu yıl oruç tutanları bi hayli zorlayacak. Rabbim kolaylık versin inşaallah kolayca tutarız oruçlarımızı.. O nedenle çok fazla güneş altında kalmamalıyız ve belli saatlerde dışarı çıkmalıyız...

Hafsa Nur 6.D
Fri 27 June 2014, 11:09 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh;
Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.