- İçtihad İçin Gereken Vasıflar

Adsense kodları


İçtihad İçin Gereken Vasıflar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 12 August 2012, 03:17 pm GMT +0200
İçtihad İçin Gereken Vasıflar

İçtihaddan maksat, İlâhi Kanunu, beşerî ka­nunla değiştirmek demek değildir. Kanun ha­kikatini anlamak ve bunun ışığı altında, bu­nun rehberliği ile İslâm'ın kanun ve nizamlarını, zamanın ilerlemesine muvazi olarak ha­rekete geçirmektir. Sahih bir içtihadın olabil­mesi için, kanun vazeden kimselerde veya kurullarda veyahut da içtihadda bulunanlarda aşağıda sıralayacağımız vasıflar bulunmalı­dır.

1- Şeriat-i İlâhiyeye iman etmiş bulunmak. Bu Şeriatın hak olduğuna inanmış olmak. Bu Şeriata samimiyetle bağlanmak. Bu Şeriattan uzak fikir ve maksatlara sahip bulunmamak. Herhangi bir usûlde ve ölçüde Allah'ın Şeria­tından başka bir usûl ve Ölçüyü nazarı itibare almayı düşünmemek.

2- Arap lisanına, bu lisanın kaidelerine, gra­merine, edebî Ölçülerine, teşbih ve istiareleri­ne  mükemmel  bir  şekilde  vâkıf olmak lâzımdır. Çünkü Kur'ân-ı Kerim bu lisanda nazil kılınmıştır. Sünnet de bu dilde olduğun­dan bu ikisini anlamak ve bunlardan hüküm çıkarmak ancak bu dile tam bir vukufiyetle mümkün olabilir.

3- Kur'ân-ı Kerim'i ve Sünneti Seniyeyi iyi bilmek. Yalnız bir kimse bunu bilmekle ve ahkâmın mevkilerini anlamakla da olmaz. Belki Şeriatın külliyatını ve bunun maksatla­rını da iyi bir şekilde anlamalıdır. Bir taraftan da şunu ortaya koyabilmelidir ki, Şeriat insan hayatının ıslâhı için ne gİbİ toplu bir nizam kurmak istemiştir, bu toplu nizamın şubeleri ve dallan nelerdir ve nerelere şâmil olur? Şe­riat bu toplu nizamın tarihini hangi çizgilerle çizmiştir. Sistemi ıslâh etmekte ne gibi mak­satlar gözönünde bulundurmuştur. Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse, içtihad, Şeriatın tâ içine kadar İşlemiş bulunan Kur'ân ve Sünnet'e ait ruhu bulmanın ve ortaya koyma­nın ilmidir...

4- Selef müctehidleri,.ümmetin işlerine vukuf sahibi olduklarından dolayı içtihadlar ortaya koydular. Bunlar sadece bir tertiplemeden İbaret değildir. Belki bunlar kanunda ilerle­menin zincirleme suretiyle devamıdır. İçti­haddan maksat herhalde şu da değildir ki, her nesil bir evvelki neslin koyduğu usulleri değiştirip yahut da bırakıp veya bunlara yeni şeyler ilâve etsin.

5- Amelî yaşayış meselelerinde ve karşılaşı­lan ahvalde, bu mesele ve bu ahvali, vaziye­tin gereğine göre, Şeriatın hükümleri ve usu­lü üzerinde tertipleyebilmek.

6- İslâmî ahlâk ölçüsüne göre, kendi şahsî ah­valini tanzim etmiş bulunmak. Nitekim böyle olmazsa, İçtihad makamında bulunan kimse­ye halk itimad etmez. Bu kabil şahısların ver­diği hükümlere ve ileri sürülen kanunlara da hürmet gösterilmez ve dinlenmez. Ve halk "bunları salâhiyet sahibi olmayan kimseler yapmıştır" fikrine kapılır.

Bu vasıfları beyan etmekten maksadımız, iç­tihada kalkacak bir kimsenin, içtihada başla­madan önce, bu vasıfların kendisinde mevcut olduğunu ispat etmesi değildir. İctihad ile İslâmî kanun ve nizamların geliştirilmesi İçin bu sahih noktalar gözönünde bulundurulursa, ancak o zaman kanunî yollardan yürümek mümkün olur. Bunun içindir ki, bu vazifeyi yerine getirecek ilim ehlinin yetiştirildiği za­man bu vasıfların mevcut olup olmayacağı da nazarı itibara alınmalıdır. Bunlar olmaksızın, yapılacak olan kanunlar ne bir İslâmî kanun ve nizam mahiyetini taşır, ne de İslâm camia­sı bu kanun ve nizamları benimsemeye ta­hammül eder.