saniyenur
Mon 14 November 2011, 09:13 pm GMT +0200
1- İçkinin Haram Kılınması Ve İçkinin; Üzüm Suyundan, Kuru Ve Koruk Hurmadan, Kuru Üzümden Ve Daha Başka Sarhoşluk Veren Şeylerden Yapılması
1821- Hz. Ali (r.a)tan rivayet edilmiştir:
“Resulullah (s.a.v.)'le birlikte bulunduğum Bedir gazası günü ben ganimetten yaşlı bir deveye nail olmuştum. Resulullah (s.a.v.) Bedir gazasından önce bana ihtiyar bir deve vermişti.
Bir gün bu develerimi Ensar'dan bir kimsenin kapısının önünde çöktürdüm. Satmak için üzerlerine ızhır otu yükleyip satmak ve böylece Fatıma'nın düğün yemeğine katkı sağlamak istiyordum. Yanımda Kaynûka oğulları kabilesinden bir kuyumcu vardı. Ondan Fâtıma'nın düğün daveti hususunda yardım görüyordum. Amcam Hamza b. Abdulmuttalib de daha henüz kesin oiarak yasaklanmadığı için bu evde içki içiyordu. Yanında da şarkı söyleyen bîr cariye vardı. Câriye:
“Ey Hamza! Semiz yaşlı develere bak!” dedi. Hamza hemen sıçrayarak kılıcıyla onların hörgüçlerini kesti. Böğürlerini yarıp ciğerlerinden birer parça aldı.
Hadisin ravtsi İbn Cüreyc der ki;
“Ben, İbn Şihâb'a:
“Hörgüçlerinden de aldı mı?” diye sordum. İbn Şihâb:
“Her iki devenin hörgüçlerini kesti ve götürdü” dedi.
İbn Şihâb devamla der ki: Ali dedi ki:
“Beni çileden çıkaran bu manzaraya baktım. Bunun üzerine Allah'ın peygamberi (s.a.v.)'e geldim.Yanında Zeyd b. Harise vardı. Durumu ona anlattım. O da, beraberinde Zeyd olduğu halde dışarı çıktı. Onunla ben de gittim. Derken Hamza'nın yanına girerek ona öfkelendiğini belli etti. Hamza başını kaldırıp:
“Siz benim babamın kölelerinden/torunlarından başka bir şey misiniz?” dedi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) geri geri giderek yanlarından çıktı. [63]
Açıklama:
İçki ancak Uhud gazasında haram kılınmıştı.
1822- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:
“Ben, içkinin haram kılındığı gün üvey babam Ebû Talha'nm evinde cemaatin içkisini dağıtıyordum. Onların o günkü içkileri, koruk ve kuru hurmadan yapılan “Fadîh” adı verilen içki idi. Derken bir dellal, seslenmeye başladı. Ebû Talha, bana:
“Çık da bak!” dedi. Ben de çıktım. Bir dellâl:
“Haberiniz olsun ki, içki haram kılınmıştır” diye sesleniyordu.
Bunun üzerine Medine'nin sokaklarında içki sel gibi aktı. Ebû Talha, bana:
“Çık, içkileri dök!” dedi. Ben de onları döktüm. Bu sırada insanlar yada bazı kimseler:
“Uhud günü karınlarında içki olduğu halde filânca kimse ile filanca kimse öldürüldü. Bunların durumu ne olacak?” dediler.
Hadisin râvisi:
“Şüpheli olan bu cümlenin, Enes'in hadisinden olup olmadığını bilmiyorum” dedi. Bunun üzerine Yüce Allah,
“İman edip yararlı işler yapan kimseler bundan böyle Allah'tan korktukları, imanlarında sebat ettikleri, yararlı işler yapmaya devam ettikleri takdirde daha önce haram olan içkiyi tatmalarından ötürü kendilerine bir günah yoktur” [64] ayetini indirdi. [65]
1823- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:
“Resulullah (s.a.v.) kuru hurma ile renkli koruğu karıştırıp içmeyi yasakladı. Şarap haram kılındığı gün umumiyetle Arapların şarabı bu idi.” [66]
1824- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir;
“Yüce Allah, içerisinde şarabı haram kıldığı ayeti indirdiğinde Medine'de kuru hurmadan başka içilen bir içki yoktu.”
[63] Buhari, Büyü 28, Musâkât 13, Meğâzî 12, Farzu'1-Hums 1, Libas 7; Ebu Dâvud, Haraç 19-20, 2986; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/122.
[64] Maide: 5/93.
[65] Buhârî, Mezalim 21, Tefsiru Sure-i Mâide 10; Ebu Dâvud, Eşribe 1, 3673; Ahtned b. Hanbel, Müsned, 3/227.
[66] İbn Hibbân, Sahih, 5380; Beyhakî, Sünenü'l-Kübrâ, 8/308.