- İçerisinde Boncuk Ve Altın Bulunan Gerdanlığın Satışı

Adsense kodları


İçerisinde Boncuk Ve Altın Bulunan Gerdanlığın Satışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sat 26 November 2011, 10:16 pm GMT +0200
17- İçerisinde Boncuk Ve Altın Bulunan Gerdanlığın Satışı


1449- Fadâle b. Ubeyd el-Ensârî (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), Hayber'de bulunduğu bir sırada içerisinde boncuk ve altın bulunan bir gerdanlık getirildi. Bu gerdanlık, satılık ganimet mallarmdandi. Resulullah (s.a.v.), gerdanlıktaki altının ayrılmasını emretti. Bunun üzerine altın tek olarak çıkarıldı. Daha sonra Resulullah (s.a.v.), onlara:

“Altına karşılık altın, tartısı tartısına satılır” buyurdu. [709]

1450- Fadâle b. Ubeyd el-Ensârî (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Biz, Hayber gazası günü Resulullah (s.a.v.)'le birlikte bulunuyorduk. Yahudi­lerden, bir ukiyye altını, iki-üç dinara satın alıyorduk. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

“Altın karşılığında altını ancak tartısı tartısına satın!” buyurdu. [710]

Açıklama:

Bir ukiyye, yedi miskal yada 40 veya 12 dirheme tekabül eden ağırlıktır. Bu durumda sahabilerin, iki-üç dinar verip yedi miskal ağırlığında altın almış olmalan gerekir. Hz. Pey­gamber (s.a.v.) bu sözkonusu akdi yasaklamıştır. Çünkü altın, taş ve cevherden müteşekkil bir ukiye, altının karşılığında verilen üç iki-üç miskal altından daha fazla olmasından dolayıdır. Ukiyenin saf altından olduğunu dikkate alınırsa altın, altın karşılığında bir taraf fazla olarak satıldığı için “Ribe'1-fadl” olur. Dolayısıyla da Resulullah (s.a.v.) bunu yasaklamıştır.

1451- Haneş'ten rivayet edilmiştir:

“Biz, bir gazada Fadâle b. Ubeyd'le birlikte bulunuyorduk. Derken bana ve ar­kadaşlarıma; ganimet payı olarak içerisinde altın, gümüş ve cevher/boncuk bulu­nan bir gerdanlık düştü. Bunu satın almak istedim. Bunu Fadâle b. Ubeyd'e sor­dum. O da:

“Gerdanlığın altının çıkar, sonra o çıkardığın altını terazinin bir kefesi­ne ve bedel olarak hazırladığın altını da terazinin diğer kefesine koy. Sonra da ancak misli misline olmak üzere alırsın. Çünkü ben, Resulullah (s.a.v.)'i:

“Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kimse, sakın misli mislinden fazla bîr şey almasın!” buyurdu.” 


[709] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/19.

[710] Ebu Dâvud, İcare 13, 3353; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/22.