- İbrahim Nehaî Ve Düşünce Okulu

Adsense kodları


İbrahim Nehaî Ve Düşünce Okulu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 02:26 pm GMT +0200
İbrahim en-Nehaî Ve Düşünce Okulu

İbrahim en-Nehaî ve arkadaşlarına göre ise, Abdullah b. Mes'ûd ve yakınları, fıkıhta en üstün yere sahiptiler. Nitekim Alkame bunu Mesrûk'a söylediği şu sözüyle ifade etmiştir: "Onlar içerisinde Abdullah b. Mes'ûd'dan da­ha güçlü biri var mıdır?" Bu konuda Ebû Hanîfe'nin (ö. 150/769) Evzâî'ye (ö. 176/792) sözü de şöyle olmuştur: "İbrahim, Sâlim'den daha fakihtir; sahâbîlik üstünlüğü olmasaydı 'Alkame, Abdullah b. Ömer'den daha fakih­tir' derdim. Abdullah ise, o (bildiğin) Abdul­lah'tır."

İbrahim en-Nehaî'nin bilgi kaynağım, Abdul­lah b. Mes'ûd'un fetvaları, Hz. Ali'nin hüküm ve fetvaları, Kadı Şureyh'in ve diğer Küfe ka­dılarının verdikleri hükümler teşkil etmekte­dir. O , imkânı oranında bunları toplamış ve sonra onları, aynen İmam Mâlik'in, Medine okuluna ait bilgileri değerlendirmeye tâbi tut­ması gibi değerlendirmiş, tasnif etmiş, tahric-lerde bulunmuş ve bunun sonucunda bölüm bölüm fıkhın bütün konularını kapsayan bir hülasaya ulaşmıştır.

Sa'îd b. el-Müseyyeb Medine fakihlerinin sözcüsü durumundaydı. Onlar içerisinde Hz. Ömer'in uygulamalarını en iyi bilen, Ebû Hu-reyre'nin hadislerini en iyi ezberleyen o idi.-İbrahim en-Nehaî ise Küfe fukahasının söz­cüsü gibiydi. Bu ikisi bir şeyler söylerler ve onu herhangi bir kimseye nisbet etmezlerse, o şey çoğu kez sarahaten veya îmâ yoluyla se­leften birine mensup bulunurdu. Memleketle­rindeki diğer âlimler, bu iki âlim etrafında bir araya geldiler. Onlardan ilim tahsil ettiler, esaslar aldılar ve bu esaslar ışığında yeni yeni sonuçlara ulaştılar.