- İbnu'l-Cevzi Ve İlmî Hayatı

Adsense kodları


İbnu'l-Cevzi Ve İlmî Hayatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Thu 2 June 2011, 03:42 am GMT +0200
İbnu'l-Cevzi Ve İlmî Hayatı

Adı Ve Soyu

Abdurrahman ibn Ali Ebi'l-Hasen ibn Muhammed ibn Ali ibn U-beydillah ibn Abdillah ibn Hammadi ibn Ahmed ibn Muhammed ibn Cafer ibn Abdillah ibni'l-Kasim ibn Muhammed ibn Ebi Bekr es-Sıddik Abdillah ibn Ebi Kuhafe. Hafız allâme Cemaluddin, Ebu'1-Ferec Îbnu'l-Cevzi, el-Kureşi et-Teymi, el-Bekri, el-Bağdadi, el-Hanbeli vaizliğinin yanında, tefsir, ha­dis, fıkıh, va'z, zühd, tarih, tıp ve başka ilimlere dair ünlü kitapların sahibidir.

Meşhur olduğu "Îbnu'l-Cevzi" nisbeti atalarından birine dayanır. Bu, Cafer'dir. Ona Cafer el-Cevzi deniliyordu. Tarihçiler bu nisbetin ona nerden geldiğinde ihtilaf etmişlerdir. Onun, Basra'da bir nehir kenarın­daki girintiye, Basra'da el-Cevzi denilen bir mahalleye nisbet olduğu söylenmiştir. Başkaları da Onun ceviz satmaya veya Bağdat şehrinin mahallelerinden birisi olan Meşraatu'l-Cevz'e nisbet olduğu görüşünde­dirler. Bu arada ailenin dedesinin Vasıfta avlusunda ceviz bulunan ye­gane evde oturmasından dolayı bu nisbetle meşhur olduğunu söy­leyenler vardır. [4]


[4] Dr. Hasen Isa el-Hakim, Dirasetu'l-Muntazam li'bni'l-Cevzi, 42; Şunlardan naklen İbn Kesir, el-Bidaye ve'n-Nihaye, Xllt/28; ibn Receb, Tabakatü'l-Hanabile, I/400; ibn İmad el-Hanbeli, Şezeratu'z-Zeheb: İV/330; Münzirî, Tekmile li-Vefayati'n-Nakaie, II/293; Ibnu'l-Verdi, Tarih, 11/170; Zehebî, Tezkiratu'l-Huffaz: İV/1342; Suyutî, Tabakatu'l-Huffaz, s. 478 ve İbn Receb, Ez-Zeyl li't-Tezkire, I/400.