- Hz Süleyman (a s )

Adsense kodları


Hz Süleyman (a s )

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Fri 29 October 2010, 01:59 am GMT +0200
6. 2- Hz. Süleyman (a.s.)


Hz. Davud'un ölümünden sonra yerine oğullarından Betseba'dan doğan Süleyman geçti. Kardeşlerinin en yeteneklisi idi. Nitekim Kur'an;

“Biz Davud'a Süleymanı ihsan ettik” [302] buyurarak onun yeteneğine işaret etmekte, onu övgüyle anmaktadır. m.ö. 966-926 yıllarında saltanat sürmüştür. İslâm inancına göre, Allah Ona da babası gibi hem hükümdarlık, hem de peygamberlik ihsan etmiştir. Yahudiler ise, O'nu yalnız hükümdar olarak görürler. Bu noktada Yahudilik İslâm'dan ayrılır. [303] Kur'an'a göre, Allah Ona cinlere hükmetme ve hayvanların dillerini anlama yeteneği vermiştir. Bu yeteneğinden dolayı sihir yapmakla suçlanmıştır. [304] Saraylarını ve bahçelerini havuz ve heykellerle süslemesi, [305] Firavun'un kızlarından biriyle evlenmesi, muhafazakâr halkın ve aleyhtarlarının onu putperestlikle, şariatı çiğnemekle suçlamalarına sebep olmuştur. Ârâmî bölgesini ve Edom'u kaybetmesi, İsrail halkınca Tanrı'nın cezalandırması şeklinde yorumlanmıştır.

Zamanındaki toprak kayıplarına rağmen, ülkedeki ticaret güçlenmiş, halk zenginleşmiş, Kudüs îmar edilmiş, saraylar ve köşklerle süslenmiştir. Babasının yaptırdığı mabedi yıktırarak yerine çok daha büyük ve ihtişamlı meşhur Süleyman Mabedini yaptırmıştır.

Saba melikesi Belkıs'la ilişkisinden Kur'an ve Eski Ahid haber veriyorsa da, konuyla ilgili vahiy dışı tarihi belgelere henüz ulaşılamamıştır. Eski Ahid'in Süleyman Meselleri bölümü ona dayanan ilahilerdir.