- Hz. Peygamber'in Kurânın Mânasını Pekiştirmesi

Adsense kodları


Hz. Peygamber'in Kurânın Mânasını Pekiştirmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 22 August 2012, 08:48 am GMT +0200
3- Hz. Peygamber'in Kur'ân'ın Mânasını Pekiştirmek Suretiyle Beyanı

Hz. Peygamber'in Kur'ân'ı açıklama tarz­larından biri de sünnetin, Kitabın mânasına muvafık bir tarzda vârid olması şeklinde gö­rülür. Beyanın bu tarzından maksat, hükmün takviye edilmesidir. Yoksa aynı mâna, ayette de ifade edilmiştir. Ayetin ifade ettiği hüküm ve mâna, farklı vesilelerle belirtilmek suretiyle kuvvet kazanmakta ve böylece Hz. Peygamber hatırlatma vazifesini yerine getir­mektedir.

Sa'id el-Hudrî tarafından merfû olarak rivayet edilen uzun bir hadiste (Müslim, Tirmizî, İbni Kesîr), Cenâb-ı Hakk'ın, hiçbir çayırları olmadığı halde cennete dahil edecek insanların şöyle söyleyecekleri bildirilir: Ey Rabbimiz! Sen âlemlerden hiç kimseye germediğini bize ihsan ettin, derler. Kendile­re: Size bundan üstün bir hediyem var, Ey Rabbimiz! Bundan efdal ne var?

derler. ALLAH Teâlâ: Benim rızam! Artık bun­dan sonra ebediyyen sizi gazap etmem, buyu­rur.

Bu hadis "ALLAH, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetler ve Adn cennetle­rinde güzel meskenler vadetmiştir. ALLAH'ın (onlardan) razı olması ise hepsinden büyük­tür. İşte en büyük saadet budur." (9: 72) aye­tinde bildirilen mânayı kuvvetlendirmektedir.

Bİr başka misal: Rasûlullah: "Din husu­sunda aşırılıktan sakının; çünkü sizden önce­kiler dinde mübalağa ve aşırılıkları yüzünden helak olmuşlardır." (Müsned-i Ahmed, Neseî) buyurmak suretiyle "De ki: 'Ey ehl-i kitap, dininizde haksız yere haddi aşmayın..." (5: 77) ayetinin mânasını, pekiştirerek açıkla­maktadır.