- Hz. Osman ın özellikleri

Adsense kodları


Hz. Osman ın özellikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 17 June 2011, 01:12 pm GMT +0200
HAZRETİ OSMAN'IN ÖZELLİKLERİ


997- İbni Ömer (R.A.) der ki:

Mısır halkından bir adam îbni Ömer'e gelerek:

—  Ey îbni Ömer! Uhud savaşında Osman'ın (Radıyallahu Anh) kaçtığını bilirmisin dedi. İbni Ömer;

—  Evet, bilirim; cevabını verdi. Adam sordu:

—  Ey îbni Ömer, Osman'ın Bedir savaşında bulunmadığını bi­tirmişin? îbni Ömer ona cevab verdi:

— Evet, Osman in Bedir savaşında bulunamadığını bilirim. Yine sordu:

—  Osman'ın Ridvan biatında (Hubeybiye vak'asında ağaç altın­da binbeşyüz kadar ashab biat ederlerken Osman'ın orada) bulun­madığını bilirmisin îbni Ömer:

—  Evet, Rıdvan biatmda Osman'ın bulunamadığını biliıim, dedi. Sonra o adam İbni Ömer'den aldığı cevablar kendi inancına uygun düştüğünü sanarak Hazreti Osman'ın kıymetinin   azaldığına hük­medip sevinmiş ve «Allahu Ekber» diye tekbir getirmişti. Sonra îbni

Ömer, o adama:

—  Şimdi yanıma gel de sana işin gerçeğini bildireyim, dedi ve söze başladı: Önce Uhud savaşında Hazreti Osman'ın kaçışı husu­suna   gelince, ben şahidiik ederim ki, ALLAH Tealâ Hazretleri «ALLAH onları affetmiştir» mealindeki ayeti kerimeyi indirmekle onu     ve onunla beraber diğer ashabı bağışlamıştır.

Bedir savaşında Hazreti Osman'ın bulunamayışmın sebebi şu idi: Hazreti Osman'ın nikâhlısı bulunan Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Rukayye adındaki kızı hasta idi; ölüm döşeğinde bu­lunuyordum Onunla ilgilenmesini Hazreti peygamber Osman'a emir etmiş ve geri kalmasına müsaade etmişti. Hatta Osman geri kalma işinde tereddüt bile göstermişti. Bunun üzerine Hazreti Peygamber ona şöyle buyurdu:

«(Ey Osman) muhakkak surette sana, Bedir'de bulunacak ola­nın sevabı vardır. Ayrıca o savaşta bulunanın alacağı hisse kadar sana ganimet maundan vardır.» îşte bu emir üzerine Hazreti Os­man, Bedir savaşından geri kalmıştır.

Hazreti Osman'ın Hudeybiye vak'asında Rıdvan Biatında bulu-namayışı şundan: Eğer Hazreti Osman'dan Mekke içinde daha say­gın bir kimse bulunaydı, Peygamber Sallalîahu Aleyhi ve Sellem Mekke'ye elçi olarak onu gönderirdi, Osman'ı göndermezdi. Biat ise, Hazreti Osman Mekke'ye eiçi olarak gönderildikten sonra ve Osman Mekke'de görevli iken olmuştu. Bunun için Peygamber Sal­lalîahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri:

«Bu el Osman'ın elidir buyurarak sağ elini diğeri üzerine vurdu ve, bu biat Osman içindir,» dedi.

Sonra İbni Ömer, o Mısırlıya hitab ederek:

— Şimdi al sorularının cevabını ve git. (Hazreti Osman'ı ayıp­lamak ve onun kıymetini düşürmek yolundaki inancını düzelterek memleketine dön.)

Mütercim:

Gerçekten Bedir savaşındaki zaferi müjdelemek için Zeyd bin Harise'nin Medine'ye geldiği gün, Hazreti "Osman'ın zevcesi Rukayye Radıyallahu Anha vefat etmişti. Zeyd bin Harisenin oğlu Üsame de, Rukayye'nin hastalığı sebebiyle Hazreti Paygamberin emirleri üze­re Medine'de kalmıştı.

Türkçede Rukayye ismi Rukıyye şeklinde kullanılmakta ise de doğrusu Rukayye'dir. Hazreti Rukayye'nin vefatından sonra Peygam­ber Sallalîahu Aleyhi ve Sellem diğer kızı Ümmü Gülsüm'ü Hazreti Osman'a nikahladı. İşte Hazreti Osman , Peygamber efendimizin iki kızını nikahladığı için kendisine «Zinnureyn = iki nur sahibi» de­nilmiştir.[26]




[26] Ömer Ziyaeddin Dağistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayınevi:653-654

Rüveyha
Fri 12 December 2014, 08:19 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah. Rabbim Hz. Ömer'in (r.a) Hz.Osman'ın (r.a) şefaatlerine nail eylesin inşaallah. Hz Ömerde mi ne büyük bir sahiplenmedir.Rabbim bizlere de nasip etsin.

mevlüde06
Sun 28 February 2016, 06:30 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.iste kardesligin capcanli bir ornegi.kardeslik dedigin boyle olmali.Allah razi olsun.Rabbim sefaatlerine mazhar kilsin insallah

ceren
Sun 28 February 2016, 06:34 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim bizleri Hz.Osman gibi edebli hayali imanli bir kul eylesin.onun yolun da gidip allahin rizasini kazanan kullardan olalim inşallah....

melda 6D
Sun 28 February 2016, 08:18 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. O güzel zatların ne güzel hayatları var. Rabbim bize de öyle yaşam nasip etsin inşAllah örnek alalım .  Her zaman  kıskanç kişiler vardır Rabbim o kişilerin diline düşürmesin. Allah razı olsun inşallah .

Bilal2009
Sun 28 February 2016, 08:33 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Hz. Osman deyince aklıma haya geliyor.  Rabbim bizleri haya sahibi kimselerden eylesin.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Kevšer
Sun 28 February 2016, 09:10 pm GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizleri örnek alan kullarından olmayı nasip eylesin inşaAllah.

halim
Mon 29 February 2016, 12:21 am GMT +0200
Esselamu aleyküm; Allahım bizleri hz Osman gibi edepli hayali imanlı kuranlı bir Müslüman olmayı onu örnek almayi nasip eyle inşaallah...
Allah razı olsun.