- Hz. Muhammed s.a.v.Bilgiye Katkı

Adsense kodları


Hz. Muhammed s.a.v.Bilgiye Katkı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 8 August 2012, 02:45 pm GMT +0200
HZ. MUHAMMED: SALLALLAHU ALEYHİ VESELLEM BİLGİYE KATKI

Giriş

Hz. Muhammed'in bilgiyi elde etme husu­sundaki teşvikleri ile Araplar çeyrek yüzyılda zamanlarının ilim ve fenninde söz sahibi hâline gelmişlerdir.

O'nun İnsan düşünce ve felsefesme en büyük katkısı, kişinin çevresindeki maddî âlemden, nefsinden, tarihten ve bütün tabii hâdiseler­den eleştirel bir gözlemci olarak faydalanma­sı gerektiğini vurgulaması olmuştur. Böylece tabii bilimler alanında tecrübî metodların ka­pısını açmıştır. O'nun takipçileri ise bu meto­du uygulayıp geliştirerek Avrupalılara ulaştır­mışlardır. Sonraki yüzyıllarda Avrupalılar da bu metodu en yüksek boyutlarına çıkarmışlar­dır.

Sosyal bilimler sahasında, insanlığın itibarını yüceltmiş ve evrensel kardeşliğin ve bütün in­sanların eşit olduğu hakikatinin önemini be­lirtmiştir. Erkeğiyle, kadınıyla insanların hayatın her alanında eşit haklara kavuşmasını temin etmiştir. Bu eşitlik, hürriyet ve kardeş­lik öğretisi daha sonraki yüzyıllarda Avru­pa'da, İngiltere'de, Amerika'da ve dünyanın diğer bölgelerinde ortaya çıkan hayatın değişik veçheleri ile ilgili insan hakları hareketle­rinin öncüsü olmuştur.

Siyasî sahada, devlet işlerinin şûra ile yürü­tülmesini, devletin hem iç meselelerinde hem de uluslararası ilişkilerinde kanun hakimiyeti­nin lüzumunu öngörmüştür.

İnsanın tefekkür, hayata ve meselelerine ba­kış tarzının yönünü değiştiren bizzat Hz. Muhammed'dır. "İdeal" ile "gerçeği" ve ta-savvuri ve hayalî olanla "müşahhas"ı pekiş­tirmiştir. Dr. Muhammed İkbal'in ifadesiyle: "İlim somut (müşahhas) olanla başlamalıdır. İnsan zihninin somutu aşmasını mümkün kı­lan şey İnsan zihninin somutu kavraması ve onun üzerinde iktidar elde etmesidir." Hz. Muhammed getirdiği bu din ile insanoğlu­na kâinat ile ilgili dinamik bir anlayış kazan­dırmış ve ona yıldızlar ve gökler âleminin ötesine ulaşan fırsatlar bahsetmiştir (5: 33).